Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Van Rijn: ‘Ik heb van niemand gehoord dat mijn plan fout is’

'Ik heb nog van niemand gehoord dat mijn plan voor de hervorming van de langdurige zorg inconsistent is of dat het een fout verhaal is.’ Dat zegt staatssecretaris Martin van Rijn in een interview in het februari-nummer van vakblad Zorgvisie.
Van Rijn: ‘Ik heb van niemand gehoord dat mijn plan fout is’
Foto: ANP Martijn Beekman

Van Rijn (VWS) toont zich tevreden over de voortgang van de transitie van de langdurige zorg. In een interview met het vaktijdschrift Zorgvisie zegt hij: ‘Ik heb nog van niemand gehoord dat mijn plan een fout verhaal is.’ De staatssecretaris lijkt ervan overtuigd dat hij het “Nee” van de gemeenten over de decentralisaties onder de huidige voorwaarden, kan tegemoetkomen. De gemeentekoepel VNG liet gisteren nog weten niet tevreden te zijn met de nieuwe handreiking.

Ondervangen

In het interview met Zorgvisie maakt de staatssecretaris duidelijk dat hij echt rekening wil houden met de gevolgen voor ouderen: ‘Het is belangrijk dat mensen in hun eigen omgeving niet eenzaam blijven. En dat instellingen voor iedereen met een zware zorgvraag open blijven.’ Tegelijkertijd is hij ook beperkt om de gevolgen van de transitie te ondervangen. ‘Het is mijn taak,’ aldus Van Rijn, ‘om in de nieuwe wetgeving zo helder mogelijk te omschrijven waar alle verantwoordelijkheden liggen. Wat valt onder de gemeenten, wat bij verzekeraars en valt onder de nieuwe Wet Langdurige Zorg. Dit wordt glashelder omschreven en daarmee kunnen we aan de slag om goede langdurige zorg voor de toekomst te borgen.’

 

In het interview gaat de staatsecretaris verder in op de onderhandelingen met de gemeenten, de rol van de zorgverzekeraars en de inzet van vrijwilligers en mantelzorgers.

4 REACTIES

  1. Helaas geven hielenlikkers en de overige mensen die je gebruiken in die kringen nooit negatieve kritiek. Veel te bang voor hun eigen hachje…want kritiek op de baas bijvoorbeeld wordt over het algemeen niet gewaardeerd en dat kan zelfs de baan kosten!!! Behalve als er slachtoffers vallen: dan staat men op de achterste benen en roept men moord en brand.

  2. Lees alle reacties
  3. In het voorjaar waarschuwde mw. Tonkens, hoogleraar aan de UvA al voor dit plan. Over een paar jaar worden we wakker en realiseren we ons wat we hebben gedaan. Een waardevol stelsel ingewisseld voor een stelsel waar mensen die hulp nodig hebben in de kou staan.
    Dementerende ouderen die zelfstandig moeten blijven wonen, jongeren met een verstandelijke beperking die niet meer in een woonvoorziening terecht kunnen. En voor mensen die, tijdelijk of langdurig, hulp in huis nodig hebben geen thuishulp meer . Om maar wat te noemen. Nu de zorg te duur wordt en men niet meer solidair met elkaar zou zijn wordt het hele stelsel overhoop gegooid en worden we verplicht solidair te zijn. Straks merken we dat de zorg helemaal niet goedkoper is geworden. De gevolgen voor velen zijn groot. de zorgen over hoe het straks moet, met je ouders, je kind, met jezelf als het allemaal wat minder wordt zijn groot. Waarschuwingen en kritiek genoeg, je moet ze wel serieus nemen. En, niet onbelangrijk: de maatregelen zijn, gecombineerd, zo veelomvattend en grijpen zo in elkaar dat er weinigen het geheel overzien. Organisaties willen overleven, de meesten willen ook goede zorg blijven leveren, en de concurrentie is groot.

  4. Ik ben heel benieuwd hoe de daadwerkelijke transitie naar de gemeente er nu precies uit gaat zien! Wat gaat dit nu precies betekennen voor de mensen waar het echt om gaat en dit zijn zeker niet alleen de ouderen.
    Veel goeds gaat het volgens mij niet opleveren…

  5. Dat krijg je als de belangenorganisaties niet duidelijk genoeg stelling nemen tegen de decentralisatie van Awbz taken naar de gemeenten. En slechts wat bedenkingen uiten. Overigens heeft KansPlus, onderdeel van toen nog Platform VG, nu van Ieder-In, zich wel duidelijk uitgesproken tegen de overheveling van mensen met een verstandelijke beperking van de Awbz naar de Wmo. Maar ja de staatssecretaris kan toch niet alles lezen nietwaar of zien en horen wat in een hoorzitting van de Tweede Kamer wordt gezegd. Zijn ambtenaren onthouden hem blijkbaar de wel duidelijke oppositie tegen en afkeuring van zijn plan.
    Voor de redactie: waarom staat dit verhaal over decentralisatie onder het kopje ‘ouderen’? Het plan van de staatssecretaris raakt veel meer mensen dan alleen ouderen, ook al proberen sommigen dat wel te suggereren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.