Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Verpleeghuis zet mantelzorgers onder druk'

'Mantelzorgers worden onder druk gezet door de verpleeghuizen van Vierstroom. Ze krijgen te horen dat ze moeten helpen. Dat zal een averechts effect hebben.’ Zo reageert Roos Verheggen van mantelzorgersvereniging Mezzo op het initiatief van Vierstroom. Mezzo zet grote vraagtekens bij dit nieuwe initiatief.
'Verpleeghuis zet mantelzorgers onder druk'
Foto: ANP Photo

Familieleden van bewoners van verpleeghuizen van Vierstroom worden vanaf nu 'moreel verplicht' om een handje te helpen. Na een succesvolle proef heeft de organisatie besloten het meewerken verplicht te stellen in alle 16 locaties.

Niet verplichten
Vierstroom, dat opereert in de omstreken van Gouda, kan familieleden niet juridisch verplichten mee te helpen, maar gaat ze wel meedelen dat het vanaf nu de gewoonte is dat familie meehelpt. 'Als de familie dat niet ziet zitten, zeggen we toch dat de woonlocatie dan wellicht niet passend is voor de cliënt. Maar we mogen niemand weigeren', lichtte de woordvoerster toe.

Familie
'Familieleden gaan zeggen: dit doe ik niet’, voorspelt Verheggen. 'Het gaat om meer dan de zorg voor hun familielid alleen, er wordt verwacht dat ze ook anderen op de groep helpen. Dat is nogal een verantwoordelijkheid.’

Communiceren
Volgens Mezzo zou Vierstroom beter moeten communiceren met de familieleden, als ze graag willen dat die helpen. 'Ze moeten samen kijken hoe de zorg en het welzijn bevorderd kunnen worden. Vierstroom moet vragen hoe de familieleden willen helpen en hoe niet, in plaats van het verplicht te stellen. Mensen doen aan mantelzorg omdat ze dat zelf willen. Omdat ze een persoonlijke relatie hebben met degene die ze verzorgen, verplichten is daarbij niet nodig’, aldus Verheggen.

Spelletjes
De inzet die Vierstroom voor ogen heeft, gaat niet om hulp op zorggebied, maar wel om bijvoorbeeld hulp bij de lunch, spelletjes spelen of wandelen.

Welbevinden gestegen
Staatssecretretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) laat in een reactie weten dat dit experiment goed aansluit bij zijn plannen voor de mantelzorg. Hij noemt de resultaten bemoedigend: familie, cliënten en medewerkers zijn enthousiast. 'Het welbevinden van bewoners lijkt tijdens het experiment gestegen. Dat is de winst. Want als ik iets merk tijdens werkbezoeken is het wel hoe groot de rol is die mantelzorgers en vrijwilligers spelen in het geluk van hun naasten. En dat geldt in een instelling echt niet minder dan thuis.'

Randvoorwaarden
Van Rijn zou graag zien dat zorgverzekeraars bij het inkopen van zorg gaan meewegen of de zorgaanbieder ook een goede positie van de mantelzorger heeft opgenomen. Het kabinet werkt aan goede randvoorwaarden zodat mantelzorgers in staat zijn hun zorgtaken te vervullen.

ANP

Gerelateerde tags

4 reacties

 • Barjelmau

  En het management met hun vette salaris... doen die ook nog vrijwillig werk ??? Zet die gasten eens aan het echte werk kijken hoe snel die afknappen.

 • c hoeck

  En weer zo een volksverlakker!!
  Zuiverheid is hier erg belangrijk!
  Wat was mantelzorg ook al weer precies, nou....??

  Mensen uit liefde helpen is totaal wat anders hoor!!!

  De zorgmanager van de vierstroom mag vertrekken zonder bonus!

  Even afrekenen graag!!!!!

 • J van stempvoort

  Voor zover je kunt ga je uiteraard helpen maar dit mag absoluut niet worden verplicht.We zien nu al vaak dat vrijwilligers werk doen wat eigenlijk door een betaalde kracht gedaan zou moeten worden gedaan.bv hulp in een restaurant, receptie werkzaamheden etc.Doe dan iets met mensen die werkloos zijn,zolang ze geen baan hebben.Laat zij mantelzorgwerkzaamheden doen.Voorlopig ziet het er naar uit dat er voldoende mensen zijn zonder een baan.
  Het zijn natuurlijk pure bezuinigingen.De regering zou het prachtig vinden als mensen in verzorging en verpleging weer als Florence Nightingale gaan werken.Dat gaat pas besparen!

 • P Komin

  Mantelzorgen doe je vrijwillig, is onbezoldigd werk. Het moet ook te combineren zijn met je baan, het gezin en de afstand tot het verzorgingshuis. Morele dwang, cq, dan is uw vader of moeder hier niet welkom is chantage. Schande !!

Of registreer je om te kunnen reageren.