Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Oude troep' in Amsterdamse ouderenzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid meent dat in de Amsterdamse ouderenzorg ‘soms met oude troep wordt gewerkt’. Hij zei dat in een interview met Het Parool van zaterdag, nadat Amsterdamse zorginstellingen vorige week hadden geklaagd dat zij in 1,5 jaar tijd een derde van de instellingen moeten sluiten.
'Oude troep' in Amsterdamse ouderenzorg
Foto: ANP photo

'Ik kom redelijk vaak in verzorgings- en verpleeghuizen, ook in Amsterdam. Als ik dan tien jaar verder denk, vraag ik me vaak af: is de kwaliteit van het gebouw nog wel geschikt om de zwaardere zorg te leveren die in de toekomst wordt gevraagd?'

Vernieuwing

Op de vraag of de zorginstellingen eerder hadden moeten beginnen met vernieuwing en hervorming, zegt Van Rijn: 'Dat zou te makkelijk zijn. De plannen die er nu liggen, zetten wel degelijk druk op de ontwikkelingen. Ik zeg alleen: die worden niet door ons beleid in gang gezet en ook niet door de bezuinigingen. Ze worden er alleen zichtbaarder door gemaakt. Het gaat er niet om of een gebouw blijft bestaan, het gaat erom of wij in de toekomst goede zorg kunnen blijven leveren.'

Aanpassen
Instellingen zouden zich volgens de staatssecretaris moeten aanpassen aan de veranderingen in de samenleving: 'We vergrijzen met zijn allen en tegelijk willen we langer thuis blijven wonen. Voor de instellingen blijven de zwaardere zorgcliënten over. Daar zijn ze vaak niet op ingesteld.'

ANP

Gerelateerde tags

Of registreer je om te kunnen reageren.