Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoek naar Meavita definitief klaar

Dat er een hoop mis is gegaan bij Meavita is geen verrassing. Het definitieve onderzoeksverslag over de zorggigant is nu klaar. De rechter zal op basis van dit rapport oordelen of er bij Meavita sprake was van wanbeleid. Indien dat wordt aangetoond, zou dat een belangrijke stap zijn voor vakbond Abvakabo FNV. Die probeert de oud-bestuurders hoofdelijk aansprakelijk te stellen.
Onderzoek naar Meavita definitief klaar
Foto: ANP Photo

Woordvoerder Linda Vermeulen van Abvakabo is blij met het rapport. ‘Nu is voor iedereen zichtbaar dat er sprake was van zeer ernstig wanbeleid. Dus we hebben goede hoop dat de rechter ook zo zal oordelen. Deze zaak loopt al sinds 2009 maar wij zijn het Meavita-debacle nog niet vergeten. De hoop is dat in de toekomst de verantwoordelijken ook echt financieel gaan bloeden voor deze zaak.’

Miljoenenschuld
Meavita, ontstaan uit een fusie van vier grote zorginstellingen, ging in 2009 failliet en liet een miljoenenschuld achter. Er werkten 20.000 mensen, de omzet bedroeg ongeveer een half miljard euro en er waren 100.000 cliënten bij aangesloten. In maart van dit jaar lekte al een conceptrapport uit. Nieuwsuur legde de hand op een concept ervan. 

Lees ook: Wat ging er mis bij Meavita?

Klappen
In het definitieve onderzoeksverslag dat nu is uitgebracht door de Ondernemingskamer in Amsterdam, wordt de periode tussen 2006 en 2009 bekeken. Zo blijkt dat onder meer onenigheid binnen het bestuur, overproductie en mislukte ICT-projecten het bedrijf rake klappen heeft gegeven. Bovendien werd de zorggigant door de overheveling van de huishoudelijke hulp naar de Wmo in korte tijd geconfronteerd met veel overheidsmaatregelen die ingrijpende gevolgen hadden, aldus het onderzoeksrapport.

Bonus

In een schriftelijke reactie laten de voormalige Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen weten dat ’terugkijkend sommige van de keuzes, en de daaruit voortvloeiende maatregelen, anders hebben uitgepakt dan verwacht’. De voormalig bestuurders onderstrepen dat uit het onderzoek blijkt dat zij financieel zijn beloond binnen de normen van de NVZD (de vereniging van bestuurders in de zorg). ‘Er is geen sprake geweest van maatschappelijk onverantwoorde afvloeiingsregelingen of van persoonlijke bevoordeling.’ Dat de salarisverhogingen binnen de normen van de NVZD pasten, bevestigen ook de onderzoekers. Met uitzondering van een eenmalige gratificatie bij het vertrek van Schoemaker en een eenmalige vergoeding aan Van de Meeberg, hebben de onderzoekers geen andere bonussen geconstateerd.

TvFoon

Over het mislukte telematicaproject TVfoon (kosten: circa 15 miljoen euro) dat zorg op afstand mogelijk moest maken, zeggen de voormalig besuurders: het was een kansrijk initiatief, maar kwam misschien te vroeg. De onderzoekers trekken een andere conclusie: zoiets was nog nooit eerder op grote schaal toegepast en de Raad van Bestuur had daar geen ervaring mee en dus vormde dat project een fors risico.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.