Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Friese Wouden onder verscherpt toezicht

Vier verzorgings- en verpleeghuizen van de Stichting Zorgverlening De Friese Wouden staan sinds deze week onder verscherpt toezicht. Er is veel mis met de hygiëne en infectiepreventie. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg woensdag laten weten.
De Friese Wouden onder verscherpt toezicht
Foto: ANP Photo

De IGZ is bezig met een breed onderzoek naar hygiëne en infectiepreventie in de ouderenzorg. In een onaangekondigd bezoek aan verpleeg- en verzorgingshuis Berchhiem van De Friese Wouden in maart van dit jaar bleek dat de persoonlijke hygiëne van medewerkers veel te wensen overliet.



Douchematten


Er was onvoldoende aandacht voor handenhygiëne, medewerkers droegen niet de juiste kleding of droegen sieraden. Ook de persoonlijke hygiëne voor de cliënten was onvoldoende. Zo waren bijvoorbeeld douchematten en rolstoelen niet schoon en in sommige gevallen stuk. Daarnaast kon de instelling niet aantonen dat er een schoonmaakschema was.



Plan


In een later bezoek in juli bleek dat de zorginstelling de verbeterpunten van de IGZ onvoldoende heeft aangepakt bijverpleeg- en verzorgingshuis Berchhiem. De verbeteracties waren wel verwerkt in de plannen van aanpak, maar moesten voor bijna alle onderdelen nog worden ingevoerd. De IGZ vindt dat de zorgorganisatie onvoldoende kennis en besef heeft van het belang van voorzorgsmaatregelen om infecties en uitbraken van infectieziekten te voorkomen.



Toezicht


Daarom inspectie heeft daarom alle locaties van De Friese Wouden voor drie maanden onder verscherpt toezicht gesteld. De organisatie moet heel snel de verbeteringen doorvoeren en een onderzoek door een externe partij laten doen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.