Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Leijten: ‘Van Rijn vaag over Deventer Aanpak’

Werklozen en vrijwilligers de persoonlijke verzorging laten doen in de thuiszorg, is volgens staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) in strijd met het uitgangspunt voor de langdurige zorg. Dat meldt de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Renske Leijten (SP) vindt het ‘vaagtaal’. ‘Waarom verbiedt de staatssecretaris het niet?’
Leijten: ‘Van Rijn vaag over Deventer Aanpak’
Foto: Nieuwsuur

Mensen die zijn aangewezen op persoonlijke verzorging moeten kunnen blijven rekenen op hulp van goede kwaliteit door gekwalificeerde verzorgers, stelt Van Rijn in de brief. Aanleiding is de Deventer aanpak die dinsdag in de uitzending van Nieuwsuur aan bod kwam. Verantwoordelijk wethouder Margriet de Jager wekte de indruk dat uitkeringsgerechtigden in Deventer gedwongen zullen worden om onder meer katheters te vervangen, te helpen met het aandoen van protheses en injecties te geven. Daarmee zouden ze zich maatschappelijk nuttig moeten maken.

Woedend

GroenLinks, CDA, de PvdA en de SP zijn woedend en wilden opheldering van Van Rijn. Renske Leijten (SP) vindt de reactie van de staatssecretaris ‘jammer’. ‘Waarom zegt de staatssecretaris niet: “Wat Deventer doet verbied ik.” Hij zwemt in vaagtaal en laat ruimte voor afbraak van het werk. Verzorging is gewoon professioneel werk!’

Wmo

De Jager moest woensdagavond aan de raad komen uitleggen wat het college van B en W nou eigenlijk wil. In een verklaring zegt de wethouder dat ze niet duidelijk is geweest en dat ze dat betreurt. Maar het college wijst er wel op dat het Rijk ‘de taak persoonlijke verzorging’ binnen de Wet maatschappelijke ondersteuning per 2015 op het bordje van de gemeenten heeft gelegd, zonder er extra geld voor te geven. Deventer besloot daarom vorig najaar al om deze taak zo veel mogelijk neer te leggen bij familie, buren, vrijwilligers en mensen met een uitkering, zodat het extra werk de gemeente geen geld kost.


Lijfgebonden zorg

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) neemt afstand van de manier waarop gemeenten in 2015 zorgtaken zouden gaan uitvoeren zoals neergezet in de uitzending van Nieuwsuur. De VNG stelt dat de lijfgebonden zorg door mensen wordt gedaan die daarvoor opgeleid zijn. Dus niet door de buurman of een werkloze.’Verpleegkundige handelingen zullen vanaf 2015 niet onder verantwoordelijkheid van gemeenten vallen, maar onder een nieuwe aanspraak thuisverpleging in de zorgverzekeringswet. In de gemeentelijke Wmo gaan vrijwilligers wel een grotere rol spelen, maar dit betreft dus niet voor alle soorten van zorg en ondersteuning, en zeker niet de lijfsgebonden vormen van zorg’, aldus de VNG.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In de gemeentelijke Wmo gaan vrijwilligers wel een grotere rol spelen, maar dit betreft dus niet voor alle soorten van zorg en ondersteuning, en zeker niet de lijfsgebonden vormen van zorg’, aldus de VNG.
    Wat betekent de term vrijwilliger nog nu van bijna alle vrijwilligersorganisaties, de subsidie om te kunnen functioneren als organisatie, stopgezet worden in het kader van gemeentelijke bezuinigingen om nieuwe taken te kunnen uitvoeren met behulp van vrijwilligers!? Gelinkt aan de ontwikkelingen bij het DWI vraag je je af hoe vrijwillig vrijwilligerswerk is?
    De Jager in Deventer maakt niet meer dan een tactische blunder, maar haar ongemeen open uitspraak over de mogeliikheden tot het inzetten van ‘vrijwilligers’ leeft bij alle wethouders, alleen is het verhult in wollige beleidsvoorstellen en in wazige verdedigingen van deze voorstellen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.