Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eigen bijdrage AWBZ verzacht

Huiseigenaren hoeven niet meteen een hogere eigen bijdrage voor verblijf in een zorginstelling te betalen. Vergoedingen voor letselschade mogen ook niet meer leiden tot een hogere eigen bijdrage in de langdurige zorg (AWBZ).
Eigen bijdrage AWBZ verzacht
Foto: ANP Photo Valerie Kuypers

Met deze maatregelen komt de Tweede Kamer tegemoet aan de stroom van klachten die bij alle fracties binnenkwam sinds bewoners van verzorgingshuizen vanaf begin dit jaar een hogere eigen bijdrage moeten betalen als ze over eigen vermogen beschikken.

Betalingsregeling

De waarde van het huis telt ook mee, terwijl huiseigenaren vaak niet over dat vermogen kunnen beschikken. Daarom hoeven ze nu pas te betalen als ze hun huis hebben verkocht, vindt een meerderheid van de Kamer. Tot die tijd krijgen ze een betalingsregeling.

Uitzonderingen

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) sloot zich met een kleine slag om de arm aan bij de uitzonderingen die de Kamer voorstelde. Hij wil eerst wel weten hoeveel de uitzondering voor vergoedingen voor letselschade kost, maar schat in dat het om weinig mensen gaat. Hij kijkt er met ‘een positieve grondhouding’ naar.

Schatkist

Hij wil ook mensen 4 jaar de tijd geven om hun huis te verkopen als ze naar een verzorgingshuis gaan. Pas daarna gaan ze een hogere bijdrage betalen voor hun verblijf in de zorginstelling. Dezelfde regeling moet ook gelden voor mensen die nu al in een zorginstelling wonen, maar hun huis nog niet verkocht hebben. De verzachting van de maatregelen kost Van Rijn geen geld omdat huiseigenaren alleen uitstel van betaling krijgen. Het meetellen van het vermogen moet de schatkist 200 miljoen opleveren.

Pgb

Veel fracties vonden het ook oneerlijk dat mensen met een persoonsgebonden budget (pgb) een hogere eigen bijdrage moeten betalen. Een pgb is een bedrag om zorg in te kopen en zou niet als vermogen gezien moeten worden.

Vermogen

De Kamer vroeg Van Rijn eerder al naar berichten dat veel ouderen hun geld aan het wegsluizen zijn om te voorkomen dat ze een hogere eigen bijdrage moeten betalen. De staatssecretaris verwees in zijn schriftelijke antwoord naar de inschatting van zijn voorganger dat dit wel mee zal vallen omdat het grootste deel van het vermogen intact blijft. Overigens wordt de hoogte van de eigen bijdrage vastgesteld aan de hand van het vermogen van 2 jaar geleden. Daarom heeft het wegsluizen van geld niet meteen effect.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.