Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Kiezer tegen iedere maatregel in zorg

Veranderingen in de zorg kunnen niet rekenen op instemming van de kiezers. Zo is 79 procent van de Nederlanders tegen verhoging van het eigen risico en 63 tegen versobering van het basispakket. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag.
Kiezer tegen iedere maatregel in zorg

Om de stijgende kosten van de zorg tegen te gaan zijn maatregelen nodig, maar wat er ook wordt voorgesteld, de kiezer is tegen. Slechts één ingreep kan op steun rekenen: het inkomensafhankelijk maken van het eigen risico. 68 procent van de ondervraagden is daarvoor.

Verpleeghuis

Bijna één op de vier mensen (37 procent) vindt dat ouderen eerst hun eigen vermogen moeten aanspreken, als ze gaan wonen in een verpleeg- of verzorgingshuis. Een meerderheid van 54 procent is hier tegen.

Verplichte mantelzorg
Familieleden verplichten om ondersteunende werkzaamheden te verrichten in verpleeg- en verzorgingshuizen krijgt weinig instemming. Een verpleeghuis in Gouda is daar onlangs mee begonnen. 63 Procent van de stemmers vindt het een slechte zaak als dat gemeengoed zou worden.

Premie

Ruim 50 procent van de kiezers is tegen een hogere premie voor mensen die ongezond leven door bijvoorbeeld roken en/of overgewicht. Onder aanhangers van VVD, het CDA, GroenLinks, D66 en de ChristenUnie is daar wel steun voor.

Aan het onderzoek deden 28.000 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het vond plaats van 15 tot 20 augustus. Het opiniepanel bestaat uit ruim 40.000 mensen.

Bron: ANP/ANP-Photo

6 REACTIES

  1. De eerste stappen in bezuinigen op de zorg zijn de marktwerking aanpakken waardoor alles duurder wordt. Er worden namelijk geen lagere kosten gevraagd om zorg in te kopen en zorg moet zorg zijn en geen commercieel product. De zorgverzekeraars hebben een veel te grote vinger in de pap en geen kaas gegeten van wat er nu daadwerkelijk nodig is.
    En dan als laatste, de farmaceutische industrie. Die gasten vragen meer geld dan nodig is voor medicatie en brengen dingen op de markt die echt niet beter werken dan medicatie die al bestaat.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben geen deskundige op dit gebied maar het zou de discussie over de zorgkosten ten goede komen als eens uitgerekend wordt wat het snijden in management nou precies oplevert.
    Zodra er discussie is over de zorgkosten wordt deze oplossing van stal gehaald.
    Als leek heb ik niet de indruk dat het probleem v.d. zorgkosten opgelost wordt door slechts te snijden in managementkosten. Daarvoor zijn de tekorten m.i. veel te groot.
    Mijn indruk is eerder dat de tegenstanders van de veranderingen die de laatste jaren ingevoerd zijn in de zorg elke gelegenheid gebruiken om deze weer ter discussie te stellen.
    Ik laat me uiteraard graag overtuigen door concrete berekeningen die aantonen dat alle financiele problemen in de zorg opgelost worden door te snijden in managementkosten. Wie biedt?

  4. Eigen bijdragen verhogen is helemaal geen oplossing, dat is een verschuiving.
    Wanneer gaat de politiek nu eens in oplossingen van het probleem denken?
    De kosten zijn te hoog door oa al die regeltjes en papierwerk die er sinds 2008 zijn bijgekomen en al die extra mensen die dat weer gaan lopen controleren. Laat de professional zijn werk doen waar hij voor geleerd heeft en niet de verzekeraars de baas laten spelen. Zeker weten levert die een bezuiniging van 20% op ! Wie heeft dat in het verkiezingsprogramma?

  5. Het hoeft niet te verbazen dat 50 % van de mensen geen verhoging wil van het eigen risico of wat hetzelfde is verhoging van de eigen bijdragen.
    In Kunduz accoord verhoging tot 350 euro van het eigen risico. En dat is doorgerekend voor d ede komende jaren. Dat pikken de mensen niet.
    In het VVD program komt daar nog bij 150 euro eigen bijdrage en extr eigen risico voor de huisarts.
    Zoals NRC al zei “Roemer heeft gelijk dat de VVD onbarmhartig hard is met de verhogingen, en premier Rutte die kent zijn eigen programma niet eens.of hij liegt bewust.
    De keuze is en blijft sociaal of liberaal
    en wie krijgt het voortouw.
    Rutte of Roemer. andere keuzes zijn afleidingen.

  6. wat me weer opvalt is dat sommige politiek partijen die willen bezuinigen , dat niet doen op de marktwerking en al die onodige mangers in de zorg die ander emangers controleren , wat daar zit de kosten post , de benen onder het bureau kosten die land in de zorg miljarden en heeft dan ook maar niets met echt hulp en verzorging te maken .
    Laten we niet vergeten dat deze zelfde overheid dit veroorzaakt heeft in het verleden en het nu afschuift op de zogenaamde ouder vergrijzings groep .

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.