Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Buurtzorg Nederland ook in ggz en buitenland

Buurtzorg Nederland gaat over de grens naar andere landen én ook andere sectoren. In Zweden heeft de werkwijze al navolging gekregen en ook andere landen hebben interesse in de wijkteams. Daarbij start Buurtzorg Nederland samen met MoleMann Mental Health zorg voor psychiatrische patiënten in de wijk. Ook wil directeur Jos de Blok de jeugdzorg aanpakken.
Buurtzorg Nederland ook in ggz en buitenland

Bij Buurtzorg wordt gewerkt met kleine autonome zorgteams van hoog opgeleide wijkverpleegkundigen en –verzorgenden. De bedoeling is dat zij zelf de zorgverlening invullen, waardoor er betere oplossingen ontstaan voor de cliënt. Het credo is: betere zorg tegen lagere kosten.

Zweden

Voor deze manier van werken is serieuze interesse uit Zwitserland, België, Engeland, Schotland, Canada, Amerika, Japan, China en Korea voor de wijkteams, zo vertelt directeur Jos de Blok in een interview met Zorgvisie Magazine. In Zweden is het eerste team afgelopen december al aan de slag gegaan.

Beste

Het is nog niet duidelijk of er in alle landen Buurtzorgteams komen, stelt De Blok in het interview. Elk land heeft zijn eigen expertise, maar volgens de directeur denken alle verpleegkundigen over de hele wereld hetzelfde: ze willen het beste voor de patiënten. Buurtzorg Nederland kan volgens De Blok een faciliterende rol spelen. Andere landen zouden het ict-systeem waarmee Buurtzorg de overhead minimaal houdt, kunnen gebruiken en aanpassen.

Psychiatrische zorg
Samen met MoleMann Mental Health zet De Blok BuurtzorgT op. Cliënten van BuurtzorgT krijgen psychiatrische zorg, ondersteuning en begeleiding aan huis en in de wijk. In het najaar starten de teams van BuurtzorgT op een aantal plekken in Nederland. Kleine teams van vaste medewerkers werken daarbij in de wijk, dichtbij de cliënten. Elk team heeft een vaste psychiater. De medewerkers zijn direct bereikbaar voor de cliënt en zijn dierbaren, maar ook voor de huisarts.

Begeleider

In de wijkgerichte aanpak van BuurtzorgT zal het netwerk van de cliënt meer betrokken worden. Om voor continuïteit te zorgen, krijgt iedere cliënt van BuurtzorgT een vertrouwenspersoon die de hem of haar volgt. Of de cliënt nu thuis, opgenomen in een kliniek of elders is, de vaste begeleider blijft betrokken.

Jeugdzorg
De Blok wil het buurtzorgprincipe ook toepassen op de Jeugdzorg. Buurtzorg jong is al van start gegaan in Amersfoort en Enschede.Kleinschalig, in de wijk met twee teams met daarin jeugdverpleegkundigen, maatschappelijk werkers en pedagogen. Dat team komt volgens de directeur in actie na een verwijzing van de politie, de school of een huisarts. Het team gaat naar de gezinnen om te kijken wat we kunnen betekenen

Lees ook:

Bron: Foto: Buurtzorg

3 REACTIES

  1. Buurtzorg wordt snel een ‘sterk merk’. Maar op deze manier misschien ook wel een snel groeiend ‘concern’ dat zichzelf in de staart bijt: want met in elke wijk een buurtzorger voor thuiszorg, én een buurtzorger voor jongeren én een buurtzorger voor lichte ggz, komen we wel weer erg dicht bij de zelfgeorganiseerde fragmentatie die het werkveld nu zo kenmerkt

  2. Lees alle reacties
  3. Ik snap de reactie van de bezorgde ouder hiervoor. Tuurlijk is de wens: op de gekste tijden en om de gekste redenen directe aanwezigheid en betrokkenheid. Eerlijk gezegd ben ik ook wel benieuwd hoe Buurtzorg dat op termijn blijft borgen. Tegelijkertijd doet Buurtzorg het maar wel mooi! Door Buurtzorg is nu menig traditionele thuiszorg omgevormd richting kleinschalige teams. Dit was volgens mij lang niet (zo snel) gebeurd zonder de komst van buurtzorg. Wat mij betreft: geef ze wat speelruimte en Buurtzorg zet ‘m op om jullie missie/visie daadwerkelijk uit de verf te laten komen. En dat we allen van elkaar kunnen blijven leren: Oud van nieuw EN nieuw van oud…

  4. De zorg mag dan wel ‘dicht bij huis zijn’…maar de client en zijn/haar familie heeft alsnog geen keuze meer. Het PGB blijft wel beschikbaar voor mensen die verpleging en verzorging nodig hebben en kunnen dus zelf kiezen van wie zij deze zorg willen ontvangen. Voor begeleiding echter, alsof deze zorg minder persoonlijk is en niet op maat gesneden hoeft te zijn, is er geen keuze meer. Zij moeten het dus doen met Buurtzorg. In die zin worden mensen met psychiatrische problemen opnieuw en alweer achtergesteld t.o.v. mensen met fysieke beperkingen. Komt daarbij dat men voor de GGZ ZZP 1 t/m 3 wil schrappen zodat deze clienten geen aanspraak meer kunnen maken op een beschermende woonvorm. Het schrappen van deze ZZP’s geldt eveneens voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor alle overige clienten geldt dit niet.
    Buurtzorg, op papier ziet het er mooi uit. Maar hoe gaat het als de dagelijkse zorg op de gekste tijden en om de gekste redenen á la minute aanwezig moet zijn. Doet Buurtzorg dat dan ook?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.