Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

NZa: Marktscan thuiszorg toont risico’s

Uit een marktscan van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), blijkt dat er risico’s zijn in de thuiszorg. Enkele zorgorganisaties declareren op een verkeerde manier. Wmo-zorg wordt bijvoorbeeld als AWBZ-zorg gedeclareerd en reistijd wordt als directe zorgtijd gedeclareerd.
NZa: Marktscan thuiszorg toont risico’s

De NZa heeft hierover ‘een tiental signalen’ gekregen en start een onderzoek naar lage toetredingsdrempels, de omgang met indicatiestellingen en de declaraties en controle in de zorg. Een marktscan levert een globaal beeld op van de situatie in een markt. Als de markt niet naar wens werkt, zal de NZa dat verder moeten onderzoeken. 

Wachtlijst
Ook blijkt uit de marktscan dat het aantal cliënten in de AWBZ –zoals verwacht- toeneemt. Daarnaast is er in de intramurale verzorging en verpleging sprake van zwaardere indicaties. De Nza ziet een goede ontwikkeling in de AWBZ: de wachtlijsten zijn de afgelopen jaren verminderd.

Crisis
Bij de meeste zorgkantoren zijn echter de crisisprotocollen niet op orde, zo blijkt. Hierdoor kan het zijn dat cliënten niet goed geholpen worden wanneer zij een beroep done op de crisiszorg. Zorgkantoren moeten een regiodekkend crisisprotocol voor alle sectoren hebben, stelt de NZa. Zij zal de zorgkantoren hierop aanspreken.

Bron: NZa

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

2 reacties

  • no-profile-image

    Ton

    .. Dragen de zorgorganisaties alleen al daardoor niet bij tot het stijgen van de zorgkosten ? Als die nou eens de hand in eigen boezem zouden steken ? Een onderzoek dat geld oplevert. En nog meer...

  • no-profile-image

    Ton

    "Enkele zorgorganisaties declareren op een verkeerde manier."

Of registreer je om te kunnen reageren.