Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'41 zorgbestuurders verdienen meer dan Balkenendenorm'

41 topbestuurders in de ouderenzorg hebben vorig jaar ruim meer verdiend dan de Balkenendenorm van 193.000 euro. Dat blijkt uit de Actiz50, een ranglijst van de 50 grootverdieners in de ouderenzorg, die vakbond Abvakabo heeft gepubliceerd.
'41 zorgbestuurders verdienen meer dan Balkenendenorm'

De nummer één volgens de ranglijst is Marcel van Woensel die bij zorginstelling Laurens werkte en vervolgens bij Proteion. Hij had in 2011 een bruto-inkomen van 327.000 euro. Nummer twee en drie zijn respectievelijk Rob Zomer (Magentazorg 309.225 eurobruto in 2011) en Wander Blaauw (Zorgpartners Friesland 272.661 euro bruto in 2011).

Akkoord
Deze week werd net bekend dat de nieuwe cao VVT hoogstwaarschijnlijk nog deze maand rond komt. De achterban van de werkgeversorganisatie ActiZ heeft ingestemd met het cao-akkoord voor verpleeg-, verzorgingstehuizen en thuiszorg (VVT) en de kraamzorg. Al eerder ging de achterban van de vakbonden CNV en NU ’91 akkoord. Alleen de FBZ moet haar leden nog laten stemmen.

Loonsverhoging
Abvakabo FNV heeft het akkoord niet getekend. De vakbond vind dat er te weinig wordt gedaan aan de hoge werkdruk, de tijdelijke contracten en dat de loonstijging van 1,2 procent per jaar veel te weinig is. Terwijl de gemiddelde salarisstijging in de Actiz50 op 5,6 procent ligt, aldus een verontwaardigde Abvakabo FNV. De vakbond wil dat dezelfde loonsverhoging geldt voor directeuren als voor de werkvloer. Daarnaast willen ze een maximum salaris vastleggen van tien maal het laagste salaris van de instelling.

Top 10:

1. Marcel van Woensel, Laurens en Proteion, 327.000 euro
2. Rob Zomer, Magenta Zorg, 309.225 euro
3. Wander Blaauw, Zorgpartners Friesland, 272.661 euro
4. Eelco Damen, Cordaan, 255.931 euro
5. Hans van Fulpen, Osira Amstelring en Stichting Kalorama, 247.995 euro
6. Paul Rademacher, Zorgsaam Zeeuws-Vlaanderen, 246.132 euro
7. Marco Meerdink, Espria, 242.830 euro
8. Ton van Overbeek, Careyn, 240.241 euro
9. Ruurd Jan Roorda, St. Anna Zorggroep, 237.233 euro
10. Pieter de Kort, Rivas Zorggroep, 232.536 euro

Bron: Abvakabo FNV

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

18 reacties

 • no-profile-image

  Simpel

  Wat drijft iemand om manager of directielid te worden? Invloed willen hebben? , Macht willen ervaren? , boven gemiddeld kunnen verdienen? , ideologische redenen ? (huh in de zorg?..is dat niet een gezamelijk ding? ideologie en beleid?).
  Hoe heeft het zover kunnen komen? Alleen door privatiseringen ? Heeft het ook te maken met de verzakelijking van de overheid en haar beleidsdoelen? Transparanter, effectiever, kortom, zie de productie lijst van de WMO. Zou een puur ideologisch mens in de rol van manager dan aan die bedrijfseconomische voorwaarden kunnen voldoen? Ook ik ervaar weerstand tegen de dubbelzinnigheid van het signaal dat uitgaat van deze inkomens. De manager met zakelijke kwaliteiten en doordrengt van de oude signatuur van de functie van manager (veel verdienen omdat de verantwoordelijkheid in die positie groot is...en er veel uren gewerkt wordt...)) kan op de markt in vele segmenten aan het werk. Hen nodig hebben in de zorg geeft die managers een sterkere positie. De ideologische manager bestaat ook. Maar dan rest de andere reden om in die rol van manager te willen: macht willen, invloed willen omdat je goede ideeen meent te hebben (en omdat goede ideeen nu eenmaal gedragen moeten worden, kan dat bij tegenwind frustratie leiden...en dan is er de positie weer: macht gebruiken). Misschien is het goed een zoektocht te beginnen naar managers die alle aspecten die horen bij de persoonlijkheid en kwaliteiten van ee manager in zorg, bezit.
  Kortom: Wat zijn de gevolgen van de verzakelijking op de markt van de zorg/welzijn? En welke manager handhaaft zich daarin met oog voor scheefgroei in kosten en oog voor effectiviteit en voor goede zorg.

 • no-profile-image

  het moet niet gekker worden

  Wat is er mis met al deze MANNEN die zoveel geld verdienen? (het valt me op dat er geen enkele vrouw in deze lijst staat)
  Het is nota bene de zorgsector, waar enorm veel, zoniet de meeste vrouwen werkzaam in zijn. Ik mag hopen dat als er vrouwen aan de top zitten / zijn / gaan komen, dat het afgelopen is met de graaicultuur en er gewoon gewerkt wordt voor een normaal salaris, zoals je dat van iedereen mag verwachten. SLECHT leiderschap begint met overwaarding van jezelf en onderwaardering van je eigen personeel, die voor een 'habbekrats' zorg moet verlenen op een wijze en in een tempo waar menig CEO nachtmerries van zou krijgen als ze het drie dagen achter elkaar zouden moeten doen.
  Vrouwen en hopelijk ook mannen in de zorg: als je niet voor een beter salaris voor jezelf kunt/mag/wil strijden, ga er dan voor staan dat de top die aan overgewicht lijdt, gaat lijnen en eens flink afslankt onder strenge coaching van jullie! :)

 • no-profile-image

  ...

  dan hebben we het nog niet eens over de interne reactie van de afdeling marketing van de stichting Laurens. Een bericht dat ze het zo spijtig vinden dat het in de media tercht is gekomen(duh). Plus een of andere zeer vreemde uitleg over het hoe en waarom.

 • no-profile-image

  Filiaalchef

  Oplichter Zomer, de nummer twee op de lijst, zegt slechts € 40.000,- te hebben verdiend in 2011. Dit is de grootste graaier van ze allemaal, want hij ontving daarnaast ook nog wachtgeld van het ziekenhuis dat hem in 2009 ontsloeg! Zie ook: http://medischcontact.artsennet.nl/Nieuws-26/Nieuwsbericht/108691/Wachtgeldrel-bij-Zeeuws-ziekenhuis.htm

 • no-profile-image

  Martijn

  Ik schaam me voor mijn collega directeuren. Ik zit gewoon in de CAO; Ik stijg alleen als iedereen stijgt in salaris.

 • no-profile-image

  Carla

  'zakkenvullers'!!

 • no-profile-image

  Marcel van Woensel verdient 327.000 Euro,
  VERDIENEN? Een directeur van een zorginstelling verdient zijn geld, omdat hij daar werkt, net zoals andere medewerkers.
  Werken voor de cliënten op een goede, betrokken,profesionele wijze. Als het goed is ontleen je er plezier aan en je verdient er de kost mee. 327.000Euro is beschamend!! In mijn optiek wil een goede werker zulk salaris niet eens willen.Het zou voor zoveel beters gebruikt kunnen worden. Hoe kan een instelling dit laten gebeuren?

 • no-profile-image

  lenneke

  Heel goed dat deze informatie naar buiten komt en dat dit dus gewoon kan !!!
  Als medewerker in de zorg schaam ik me hier voor, er kan en moet nog heel veel gebeuren. Alleen wie staat nu eens op om dit gegraai een halt toe te roepen.?

 • no-profile-image

  magda de Voor

  Waar blijft de overheid??? zij zijn verantwoordelijk voor deze gang van zaken.We moesten zonnodig privatiseren, je ziet wat er van komt, grote GROTE graaiers.
  En dan maar zeggen dat de vergrijzing voor grote financiele uitgaven zorgen.
  Kijk naar jullie zelf, je moet je schamen.

 • no-profile-image

  ook een boze medewerker

  ik werk in een gehandicapteninstelling en mijn directeur zit rond de €325.000
  zwaar schandalig!

 • no-profile-image

  marijtje

  In de Raad van toezicht is kennelijk iedereen blind. Wie ondertekent de arbeidsovereenkomst? Wie is verantwoordelijk? Wie controleert wie? Wie heeft boter op zijn hoofd? Schandalig en niet in verhouding tot maatschappelijke verantwoordelijkheid.

 • no-profile-image

  Boze mederwerkster

  Ja Ja wij moesten fuseren zo genaamd dan konden we ons werk behouden,maar in werkelijkheid is Tom van overbeek er alleen op voor uit gegaan gezien zijn dikke salaris van 240.241 euro.

 • no-profile-image

  dick van heun

  Ja ja, wat een bedragen en dan maar klagen dat wij ouderen zoveel kosten. Ik heb uitgerekend dat alleen deze 10 al bijna 7 ton samen boven de balkenende norm zitten. ik den dat DAT de ouderenzorg duur maakt en dat wij met een simpel pensioen van wellicht € 30-50.000 veel minder verdienen. Ik vind dit schandalig en dan te bedenken dat er nog minsten 10 zijn die teveel verdienen. Wie maakt de zorg duur !!!!!
  Afromen die hap.

 • no-profile-image

  Sanne de Vries

  Wat een schandalige vertoning! En voor een goede cao is geen geld zeggen ze dan...

 • no-profile-image

  bezorgde moeder

  Ja, ja..de zorg wordt onbetaalbaar..ik snap nu waarom. Who cares?

 • no-profile-image

  beschouwer

  Vergis je niet. Voor dit soort salarissen is de zorg juist een sector waar managers graag willen werken.
  De kloof tussen bestuurders en uitvoerders wordt zo wel erg groot en de zorg moet oppassen niet de weg in te slaan van woningbouwcorporaties of is die weg al lang ingeslagen??

 • no-profile-image

  Verwondering

  Ben benieuwd hoe deze 'graai' ranglijst tot stand is gekomen. Want ik weet uit eigen inside ervaring dat er heel wat meer bestuurders flink boven de Balkenendenorm zitten. Creatief bonusboekhouden is alom aanwezig. En zoals de vorige schrijver al aangaf: EGO, de mijne is groter dan de jouwe!

 • no-profile-image

  boze zorgmedewerster

  Allemaal mannetjes, grote autoos en nog grotere egoos. Hoe lang blijft dit nog bestaan? Met dit soort voorbeelden wil toch straks niemand meer in de zorg werken. Nu kunnen al veel jonge mensen niet rondkomen van een klein contract van 20/24/28 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.