Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Koopkrachtdaling bij oorspronkelijk akkoord minder rigoreus dan gesuggereerd’

Het 2 weken geleden gepresenteerde regeerakkoord zou, als het ook zo zou worden uitgevoerd, in 2017 leiden tot koopkrachtverschillen van plus 5 procent tot min 16 procent. Dat heeft het Nibud maandag bekendgemaakt. Wel zou de koopkrachtdaling 'veel minder rigoreus' zijn 'dan eerder gesuggereerd'.
‘Koopkrachtdaling bij oorspronkelijk akkoord minder rigoreus dan gesuggereerd’

Volgens het Nibud zijn de koopkrachteffecten voor de lagere en midden inkomens vergelijkbaar met die in eerdere situaties. Er is wel sprake van fors koopkrachtverlies voor met name mensen die vervroegd met pensioen zijn, maar dat komt door veranderingen in de pensioenen en niet door het regeerakkoord, lichtte directeur Gerjoke Wilmink toe.

Zorgpremie

Pas bij een inkomen hoger dan 75.000 euro per jaar zou er een koopkrachtdaling te zien zijn als gevolg van de inkomensafhankelijke zorgpremie, die echter inmiddels alweer van de baan is. Werken wordt nog wel beloond, aldus het Nibud.

Bijstand
Al met al zijn er voor bepaalde groepen toch relatief grote effecten op de koopkracht te zien: een alleenstaande ouder met één kind en bijstand zou er 100 euro (min 6,4 procent) op achteruitgaan door onder meer het wegvallen van de zorgtoeslag en de lagere kinderbijslag. Een alleenstaande AOW’er zou zo’n 120 euro per maand (min 6,8 procent) moeten inleveren.

Alleenverdiener
Het Nibud ging de gevolgen na aan de hand van 100 voorbeeldhuishoudens. Paren zonder kinderen met een alleenverdiener die met vervroegd pensioen (50.000 euro) is, zouden er 435 euro en genoemde 16,1 procent op achteruitgaan. Een alleenstaande ouder met twee kinderen en een inkomen van 30.000 euro zou er 5 euro op vooruitgaan, dus 0,2 procent.

Relevant
Volgens Wilmink zijn de berekeningen nog wel relevant, ondanks het feit dat VVD en PvdA de inkomensafhankelijke zorgpremie vervangen door andere maatregelen. ‘Deze cijfers kunnen de basis zijn voor het berekenen van nieuwe situaties’, stelde de directrice.  ‘Ze kunnen helpen om te kijken hoe het beleid had uitgepakt.’ Het Nibud ging niet in op de vraag of de ophef van de afgelopen dagen terecht is geweest. ‘We hadden graag eerder meegewerkt aan berekeningen”, was alles wat Wilmink daarover kwijt wilde.’

Bron: ANP/ANP-Photo/Lex van Lieshout

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.