Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Waarom zit iemand met dementie slecht in z’n vel?

Veel ouderen met dementie ontwikkelen neuropsychiatrische symptomen (NPS), zoals depressie, angst, prikkelbaarheid, agressie, ontremd gedrag en hallucinaties. Ze hebben daar vaak lange tijd last van. De invloed van medicijnen is beperkt. Toch worden die op grote schaal voorgeschreven. Psychosociale interventies hebben meer effect, maar dat vraagt om inzicht in de oorzaken van stemmings- en gedragsproblemen.
Waarom zit iemand met dementie slecht in z’n vel?

Medicatie werkt meestal maar matig. Bovendien zijn er vervelende bijwerkingen zoals sufheid, wat niet bevorderlijk is voor de interactie’, vertelt specialist ouderengeneeskunde en onderzoeker Roland Wetzels. ‘Mensen hebben meer baat bij passende bejegening en therapieën met licht, geluid of geur. Maar verwacht ook daar geen wonderen van. NPS hoort bij dementie omdat deze ziekte de hersens kapotmaakt. Het is allemaal erg complex en sommige zaken kun je gewoon niet beïnvloeden. Daar moet je de familie goed over informeren.’ Toch denkt Wetzels dat er nog veel te winnen valt via betere begeleiding en het gerichter voorschrijven van medicijnen.

Informatiebron
Essentieel is het achterhalen van de oorzaken van stemmings- en gedragsproblemen. Tegelijkertijd pleit de specialist voor een minder grote rol en een snellere afbouw van medicatie. Zijn aanbevelingen komen voort uit de Waalbed-II-studie waar hij afgelopen december op promoveerde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Wetzels, die ook in een verpleeghuis in Tiel werkt, volgde twee jaar lang 290 ouderen met dementie. Hij voerde metingen uit en sprak met een kleine dertig verzorgenden over hun patiënten. ‘Een heel belangrijke informatiebron met ontzettend veel committment.’ Dat inzicht in de oorzaken van NPS belangrijk is, illustreert hij met een voorbeeld. ‘Als iemand met dementie slecht in z’n vel zit, waar komt dat dan door? Vaak kan zo iemand zich niet goed uiten.

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 1/2, februari 2012.

Bron: Stock.xchng

2 REACTIES

  1. Dementie kan je niet over 1 kam scheren. Er bestaan verschillende types met verschillende aangrijpingspunten in de hersenen en daardoor ook bizarre en diverse patronen van klachten. Benaderingswijzen staan op de eerste plaats en aandacht voor de cliënt en ondersteunen van resterende mogelijkheden. En op bepaalde momenten en omstandigheden is medicatie noodzakelijk. De demente oudere mag niet lijden.

  2. Lees alle reacties
  3. Dementie is eigenlijk geen ziekte van de hersenen,dit willen de materialistische wetenschappers ons doen denken. Het is het terugtrekken van het bewustzijn van de mens waar we getuigen van zijn. Het is dat wat gebeurt als we gaan sterven. Het enige wat er bijzonder aan is is dat het lichaam nog redelijk in takt is als dit proces zich aandient waardoor we de het voor een degeneratie aanzien. Liefderijke en warmte in de zorg aan deze mensen zal het proces verzachten waardoor er enige balans ontstaat.Maar het proces zet zich wel voort. Liever niet suf maken met alle gevaren van dien. Dit is eigenlijk zeer te betreuren dat dit nog gebeurt. Hieruit blijkt de onkunde van de westerse dokters die de geestzijde van de mens ontkennen. Dementeerden kunnen heel helder zijn vlak voor hun dood dat noemen we “terminale luciditeit”.Dit bewijst dat de geest niet ziek is maar dat het controlerende bewustzijn er weer is om de leiding te nemen.Een boeiend onderwerp voor wie verder durft te kijken dan zijn neus lang is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.