Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Nederlandse Marokkanen terug in het land van herkomst

Gedreven door heimwee keren Nederlandse Marokkanen terug naar hun geboorteland. Maar eenmaal in Marokko maakt het verlangen naar huis plaats voor heimwee naar Nederland en problemen met Nederlandse instanties. Het Steunpunt Remigranten in de Rif ondersteunt de remigrant.
Nederlandse Marokkanen terug in het land van herkomst

Het Nederlands is Boumediene Zbayri (64) redelijk machtig, maar uit de brief van zijn pensioensfonds komt hij geen wijs. De rijzige Zbayri bestudeert de brief en kijkt over zijn leesbril Rachida El Boundati hoffelijk aan. ‘U wordt binnenkort 65 jaar, meneer Zbayri, dus er gaat wat veranderen’, legt de  advocate uit van Stichting Steun Remigranten SSR in het Noord-Marokkaanse provinciestadje Berkane tijdens het wekelijkse spreekuur. Het pensioenfonds deelt hem mee dat hij binnenkort AOW gaat ontvangen, aangevuld met zijn pensioen. El Boundati wijst op een getal in de brief. ‘Dit brutobedrag krijgt u straks netto, want loonheffing vervalt als u uw pensioen in Marokko ontvangt.’ Bij Zbayri breekt een glimlach door. ‘U moet de helft wel aan uw ex-vrouw betalen, dat weet u?’ De advocate kijkt hem weifelend aan. Zbayri knikt. ‘Jaja, helemaal niet erg.’

Imitatiekaaskoppen
In 1969 kwam Zbayri als gastarbeider naar Nederland. Na veertig jaar werken in de metaal belandde hij in de WAO. ‘Stress, problemen met mijn vrouw’, legt hij uit. ‘En slijtage in m’n lichaam.’ Dat zijn ook de redenen dat hij tweeënhalf jaar geleden met behoud van uitkering remigreerde naar Marokko. Het klimaat is goed voor zijn botten en de rust. Zbayri liet zijn vrouw en drie volwassen zonen achter in Rotterdam. Bevalt het Zbayri in Marokko? Met glazige ogen kijkt hij over zijn leesbril naar de bezoeker uit Nederland. ‘Ik heb heimwee naar jullie. Nederland is een mooi land. Ik mis mijn zonen, die imitatiekaaskoppen.’

Lees verder in Zorg + Welzijn Magazine nr 1/2, februari 2012.

Bart Speleers/fotografie Saskia de Ruiter

Gerelateerde tags

2 reacties

  • AL Lopez

    Goededag, Ik zou het leuk vinden dat er een manier is om dhr. Zbayri de hartelijke groeten te doen van ons, de fam. Lopez. Dhr. Zbayri was een vriend in de jaren 70 van onze familie! MvG. A.C. Lopez

  • no-profile-image

    Toos

    Het begrijpen van de teksten in formulieren zou een stuk beter gaan, wanneer de opstellers ZELF eens keken naar hun kennis van de Nederlandse taal!
    Uw stuk, 1ste zin, 2de alinea, is ook zo'n staaltje!

Of registreer je om te kunnen reageren.