Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Staatssecretaris: ‘Geen maximumbedrag voor kledingwas in zorginstelling’

Staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten gaat geen maximumbedrag vaststellen voor waskosten in AWBZ instellingen. Dat antwoordt zij op de Kamervragen van Fleur Agema (PVV) over de vrijwillige bewonersbijdrage voor het wassen van kleding.
Staatssecretaris: ‘Geen maximumbedrag voor kledingwas in zorginstelling’

Agema stelde de Kamervragen naar aanleiding van een artikel in het Algemeen Dagblad over het bedrag dat zorginstellingen hun cliënten in rekening brengen voor het wassen van hun kleding. Dat bedrag varieert van een paar tientjes tot soms wel 200 euro. Uit onderzoek van de NZa blijkt dat de gemiddelde prijs van kledingwas in 2009 op 36 euro per maand terecht kwam. Inmiddels zien cliënten in heel Nederland de wasprijs stijgen.

Overleg
De staatssecretaris vindt een bedrag tussen de 100 of 200 euro per maand veel geld voor een cliënt, maar ze gaat geen maximumbedrag vaststellen. ‘Het aanbod en de prijs moeten op grond van de wet medezeggenschap zorg, in overleg met de cliëntenraad tot stand komen.’ Wel heeft ze het Nibud gevraagd een richtbedrag voor waskosten te onderzoeken. ‘Dat zal zowel voor cliënten, cliëntenraden als aanbieders houvast geven bij de vraag wat een redelijk bedrag is’, aldus Veldhuijzen van Zanten.

Dagactiviteit
Verder wil de staatssecretaris dat de aanbieder en cliëntenraad stil staan bij de gevolgen van de hoogte van het bedrag voor de cliënt en eventueel naar alternatieven kijken. Ze noemt als voorbeeld het inzetten van vrijwilligers of een een dagactiviteit maken van het wassen. ‘De hoogte van de vergoeding van de aanvullende diensten is een zaak tussen zorginstelling, cliëntenraad en cliënt. Mede hierdoor en in het licht van de administratieve lasten vind ik het niet passend en gewenst om zorginstellingen een dergelijke verplichting op te leggen’, aldus de staatssecretaris.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Rijksoverheid/ANP-photo

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.