Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Verpleeghuisbewoner houdt kamer na ziekenhuisbezoek

In 2012 wordt voor de verpleeghuisplek doorbetaald als een bewoner naar het ziekenhuis moet. Hierdoor kan de bewoner weer in dezelfde kamer terecht wanneer hij uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Dat meldt ActiZ, organisatie van zorgondernemers.
Verpleeghuisbewoner houdt kamer na ziekenhuisbezoek

Begin dit jaar was er commotie over de regels in verpleeghuizen voor bewoners die voor langere tijd in het ziekenhuis moeten blijven. Door de lange wachtlijsten zouden zij hun kamer kwijt kunnen raken als ze langer dan 14 dagen in het ziekenhuis liggen. Of zij zouden 33 euro per dag moeten betalen om de kamer te behouden.

Vakantie
'Vóór 2011 had elke organisatie zijn eigen leveringsvoorwaarden, en kregen verpleeghuizen geen AWBZ financiering als een bewoner naar een ziekenhuis ging. Bij vakantie kon een verpleeghuis zeven dagen declareren', laat ActiZ weten. Begin dit jaar zijn er daarom algemene voorwaarden opgesteld voor verpleeghuizen waarin de 14 dagenregel is opgenomen.

Aangepast
Nu zijn de regels toch aangepast, stelt ActiZ. Per 2012 kunnen zorgaanbieders de verpleeghuiszorg doordeclareren bij de AWBZ als een bewoner naar een ziekenhuis gaat, ongeacht de lengte van het verblijf in het ziekenhuis. Als een bewoner op vakantie gaat, kan het verpleeghuis gedurende 14 dagen declareren.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.


Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ActiZ/Foto: ANP/Robin Utrecht

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Eén reactie

 • no-profile-image

  J. Verver.

  Mag een zorginstelling een contract laten tekenen, als een bewoner langer dan twee dagen in een ziekenhuis wordt opgenomen.
  Indien mogelijk gaarne een reactie.

  Bergambacht.
  02-10-2011.

  J.Verver.

Of registreer je om te kunnen reageren.