Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Nog onduidelijkheid over extra miljard in zorg

Het is nog onduidelijk waar het extra miljard uit het regeerakkoord voor 12.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg aan uitgegeven zal worden. Zorgverzekeraars, zorgaanbieders en het ministerie onderhandelen nu over alternatieve bestemmingen voor het vrijgekomen geld.
Nog onduidelijkheid over extra miljard in zorg

In het gedoogregeerakkoord heeft de Kamerfractie van de PVV een extra miljard euro voor 12.000 verpleegkundigen en verzorgenden in de AWBZ veiliggesteld. Naar nu blijkt is het niet mogelijk om deze extra handen aan het bed nog dit jaar te vinden. PVV-Kamerlid Fleur Agema vindt de onderhandelingen ‘kolder’, zo meldt Zorgvisie.

Bijscholing
‘Ze hebben jaren en jaren voor elkaar gekregen om korting op korting door te voeren en nu zou extra geld niet kunnen? Gewoon de minnetjes in de plusjes veranderen en uitvoeren’, aldus Agema. Het geld zou volgens het Kamerlid ten goede kunnen komen aan bijscholing ‘Scholing is een nadrukkelijke wens in het gedoogakkoord, maar ook de aanschaf van apparatuur om werkdruk te verminderen, zoals tilliften en decubitusmatrassen, zijn denkbaar.’

Regels
Ook tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer deze week over de kwaliteit van de ouderenzorg riepen deskundigen massaal op het extra geld vooral te investeren in scholing. Kamerleden spraken met mensen uit de praktijk, bestuurders, brancheorganisaties, wetenschappers en andere deskundigen in de zorg over de thema’s regelgeving en toezicht en personeel.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg + Welzijn op Twitter

Bron: Zorgvisie/foto: Stock.xchng

Foto

 • Nog onduidelijkheid over extra miljard in zorg

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

6 reacties

 • no-profile-image

  anja

  er zijn genoeg mensen die in de zorg willen werken! Maar dan moeten ze je wel aannemen! Ik heb pas gesolliciteert bij heel veel instellingen en wijzen je meteen af :-(

  gr anja

 • no-profile-image

  jansje

  Onze organisatie is niet in de randstad maar midden in het land. Ook daar wordt het al steeds moeillijker om aan gemotiveerde en gekwalificeerde verzorgenden te komen.
  Ik weet niet waar Fleur het over heeft als ze vindt dat decubitus matrassen en tilliften de werkdruk verminderen. Dat vind ik nou kolder.
  Een tillift is vanuit de arbo verplicht om transfer mee te doen als dit niet meer lukt omdat mensen niet mee kunnen staan en of lopen, dus mensen die veel verzorging nodig hebben.En een decubitusmatras zorgt niet voor verlichting van de werkdruk maar voor verlichting van degene die dit nodig heeft. Weten mensen uit de politiek wel waar ze het over hebben al ze iets bedenken, ik vraag het me af.Misschien moeten ze daadwerkelijk eens een dagje meelopen in de zorg

 • no-profile-image

  Marleen

  Wat onze Fleur Agemaa niet snapt, is dat door het uitknijpen van de gehele sector zorg, alle kwaliteit verdwenen is. En scholing is kwaliteit.
  De sector zorg kan alleen nog in capaciteit en dus kwantiteits eisen denken: dat met die plusjes en die minnetjes dus.
  En dan worden salarissen van directies en managers opgeplust, terwijl uitvoerenden (zie de 650 thuiszorg medewerkers van V!VA) staan gewoon op straat.
  De sector zorg is ziek en heeft zorg nodig: geef organisaties die wel uitstekend werk hebben geleverd (bijvoorbeeld Humanitas Rotterdam) eens een voorbeeld functie: durf eens echt te kiezen voor vernieuwing?

 • no-profile-image

  Nelleke

  De vraag is het antwoord: extra miljard uit het regeerakkoord voor 12.000 extra verpleegkundigen en verzorgenden in de ouderenzorg Gewoon het geld aan besteden waar het voor bedoeld is: aan de werkvloer. Als ze willen zijn er heus wel genoeg mensen te vinden! zorg aantrekkelijker maken!

 • no-profile-image

  Hindri

  Waarom worden de mensen van de werkvloer niet gevraagd, altijd worden de vragen aan de BOBO's gesteld.

 • no-profile-image

  joop

  en jawel ,,, het gedonder begint nu al ... men kan geen mensen vinden .... dat wisten ze toch al dat wordt weer een duur rang doorschuif systeem

Of registreer je om te kunnen reageren.