Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Ongeschoolde uitzendkrachten delen medicijnen uit in thuiszorg

Uitzendkrachten zonder diploma’s of ervaring voeren verpleegkundige taken uit in de thuiszorg. Dat blijkt uit een reportage van EenVandaag die dinsdag wordt uitgezonden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg maakt zich grote zorgen over medicatieveiligheid in de thuiszorg.
Ongeschoolde uitzendkrachten delen medicijnen uit in thuiszorg

De uitzendkrachten worden ingezet voor huishoudelijk werk, maar de verborgen camera van het programma laat zien dat zij ook medicijnen verstrekken en assisteren bij zelfinjecties. Ook moeten zij de situatie beoordelen wanneer iemand op de alarmknop drukt. 

Charim
De organisatie Zorggroep Charim, die zorg levert in de regio Veenendaal en Zeist, is bij de uitzending betrokken. In het programma reageren de zorggroep en de Inspectie voor de Gezondheidszorg op de beelden.

sitestat

 

Verkeerde toediening
De Inspectie voor de Gezondheidszorg waarschuwde in september 2010 al voor de medicatieveiligheid in verpleeghuizen en de thuiszorg. Door verkeerde toediening van medicijnen belanden jaarlijks 16.000 patiënten onnodig in het ziekenhuis.

Slecht
Voor het onderzoek van de Inspectie werden 49 thuiszorgorganisaties onderzocht. In alle gevallen concludeerde de Inspectie in september vorig jaar al dat de medicatieveiligheid 'slecht was gewaarborgd'. Bij alle instellingen waren er hoge tot zeer hoge risico's voor de ouderen die de medicijnen innemen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: EenVandaag

Foto

 • Ongeschoolde uitzendkrachten delen medicijnen uit in thuiszorg

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  c.engelen

  Het zou de journalist sieren door dingen beter uit te zoeken, met name doordat het baxter systeem is uitgevonden omdat de thuiszorg de verantwoording voor de medicijnen niet meer mocht dragen vanwege de kosten. Het baxter systeem is dus niet de oplossing, dit maakt de video wel duidelijk, cliënt blijft zelf verantwoordelijk. Punt is als je opleiding hebt gehad behoor je dingen te weigeren waarvoor je niet bekwaam of bevoegd bent. Journaliste gaat hieraan totaal voorbij. Uitzendbureau gaat de fout in mensen te sturen die niet capabel zijn, leg dit niet bij de thuiszorg neer, hun fout is om niet te controleren of mensen die hun toegestuurd worden niet te controleren of ze zijn waarvoor ze zich uitgeven.

 • no-profile-image

  Dr. Erik Fransen

  Ik vind het schokkend om te zien hoe wij in onze verzorgingsstaat met dit soort zaken omgaan. Is dit nou Welvaart?
  De oplossingen liggen voor de hand, kijk bijvoorbeeld eens op www.picocare.com. Simpel systeem, en de verantwoordelijkheid inzake medicatie ligt ten allen tijde bij degene die hier het meest capabel in is: de apotheker.

 • no-profile-image

  Boris

  Wat een hypocriet geleuter. Er wordt dagelijks door duizenden onbevoegden dan wel ongediplomeerden zorg en pseudo-opvoeding geboden, waaronder het toedienen van medicijnen. En daar krijgt men ook nog eens geld voor ook (kinderbijslag of zelfs PGB !).

 • no-profile-image

  avatar

  Niet alleen ongeschoolde uitzend krachten doen vaak taken die ze niet mogen doen,maar ook vast personeel.Je moet sterk in je schoenen staan om te weigeren dat je het niet doen mag.

Of registreer je om te kunnen reageren.