Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wijkverpleegkundige goedkoper dan thuiszorg

Wijkverpleegkundigen werken beter en goedkoper dan de reguliere thuiszorg. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau BMC naar de kosten en baten van tien wijkzusters die in West-Brabant als experiment zijn ingezet door de Regionale Kruisvereniging West-Brabant.
Wijkverpleegkundige goedkoper dan thuiszorg

Het gaat om aanzienlijke financiële winst en verbetering van de kwaliteit van zorg. Per volledige arbeidsplaats zijn de kosten op jaarbasis circa 50.000 euro lager en is de verbetering van de kwaliteit van zorg uitgedrukt in geld nog eens zo’n 35.000 euro. Minister Schippers van Volksgezondheid komt op korte termijn met een kamerbrief Zorg in de buurt. Schippers gelooft sterk in buurtgerichte zorg als manier om de kosten van de zorg te beperken en toch de kwaliteit te verbeteren.

Besparing
De tien parttime wijkzusters in West-Brabant verzorgen samen 54 mensen. Ze zijn formeel in dienst bij thuiszorgaanbieder Surplus, maar werken in opdracht van de kruisvereniging. De wijkzusters en hun ondersteuning kosten samen op jaarbasis 210.000 euro. Daar staat een besparing tegenover van 345.000 euro bij de instellingen die de zorg anders hadden moeten leveren.

Kwaliteit
Behalve op de financiële kant van de zaak wordt er ook fikse winst geboekt in de kwaliteit van de zorg. Die winst zit ‘m vooral in betere zorg op mentaal en psychisch vlak en de grotere aandacht voor de maatschappelijke problematiek van cliënten. Wijkzusters die hun vaste klanten bezoeken zijn effectiever in staat vereenzaming tegen te gaan en ervoor te zorgen dat ook familieleden of buren een extra oogje in het zeil houden. Ze hebben meer tijd, reageren snel op een hulpvraag en hebben een brede expertise, want ze zijn beter opgeleid dan het meeste personeel van thuiszorginstellingen. Daardoor escaleren problemen minder vaak en kunnen mensen bijvoorbeeld langer thuis wonen. Lichamelijke ongemakken worden eerder en beter behandeld, waardoor het aantal doktersbezoeken en ziekenhuisopnames daalt.

Winst
Via ingewikkelde formules is de winst aan welzijn van de cliënten en de daarmee samenhangende besparingen op uitgaven aan gezondheidszorg becijferd op 110.000 euro per jaar voor de tien wijkzusters in het West-Brabantse experiment samen.

Bekijk hier de kosten en baten-analyse van de wijkzuster >>

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Twitter   Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: NOS.nl / Foto: Stock.XCHNG

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. PrivaZorg werkt met de inzet van ZZP-ers al 15 jaar op deze manier. Ik ben absoluut voor de zogemaande buurtzorgformule en ik denk dat dhr. de Blok de thuiszorg wereld zeer positief heeft beinvloed. Laten we daar nou es met z’n allen van genieten zonder ons af te vragen wie het wiel dan wel heeft uitgevonden. Het maakt het werk leuker en de cliënt profiteert. Das mooi toch?

  3. Hallo,
    PrivaZorg werkt met de inzet van ZZP-ers in de wijk al meer dan 15 jaar op deze manier. Ik ben absoluut voor die zogenaamde “buurtzorg”-formule maar laten we elkaar nou niet de loef gaan afsteken over wie het wiel dan wel heeft uitgevonden. Ik denk dat meneer de Blok de thuiszorg wereld in positieve zin heeft beinvloed en laten we daar met z’n allen nou es van genieten. Het maakt het werk leuker en de cliënt profiteert toch?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.