Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Ruim 80 meldingen van ouderenmishandeling

Ouderen die worden geslagen of geschopt, uitgescholden of bestolen door hun hulpverleners. Het Meldpunt Ouderenmishandeling heeft in haar eerst vier maanden ruim 80 meldingen binnen gekregen.
Ruim 80 meldingen van ouderenmishandeling

Joke de Vries, hoofdinspecteur van de Inspectie voor de gezondheidszorg vindt het aantal ‘schokkend’, vertelt ze in een interview met de NOS. ‘Maar wij weten ook dat mishandeling vaker voorkomt dan gemeld wordt.’

Bevel
Zodra er een geval van ouderenmishandeling gemeld wordt bij de inspectie, doen zij er ook iets aan. ‘In het verleden hebben wij wel eens het bevel gegeven om bepaalde verpleegkundigen of verzorgenden op de afdeling te ontslaan, omdat zij hun cliënten sloegen.’ Eerst gaat de inspectie wel na wat de aanleiding is. ‘Als het aan tijdgebrek of te weinig deskundigheid ligt, gaan wij in gesprek met de Raad van Bestuur om dat beter te regelen’, aldus De Vries.

Opzet
‘Het kan zijn dat mensen niet weten hoe met dementerende ouderen moeten omgaan, maar het kan ook opzet zijn. Bijvoorbeeld een bejaarde die door een arts seksueel wordt misbruikt. En dat is iets wat echt niet kan.’ Ook het bestelen van ouderen komt voor. Zij melden echter nauwelijks zelf. ‘Zij zijn kwetsbaar en verkeren vaak in een hele afhankelijke situatie. Het is heel moeilijk om hen zelf vragen iets te doen, maar hopen wel dat zij hun familieleden op de hoogte stellen.’

Het meldpunt is een tijdelijke proef tot 1 januari 2012. Daarna komt er een algemeen meldpunt voor misstanden in de zorg.

Bron: NOS

2 REACTIES

  1. Wat betreft uw vraag of de zorginstelling op de hoogte is van het meldpunt ouderen mishandeling, denk ik dat dit niet het geval omdat er wellicht te weinig ruchtbaarheid aan gegeven is. Dan nog lost deze melding voor u op dit moment niets op. Wat u wel kunt doen is:
    Als gesprek met het hoofd van de zorginstelling niets oplost;
    Een klacht indienen bij de zorginstelling van uw moeder.( Hier zijn formulieren voor als het goed is) in het bezit van de verzorgenden;.
    aangifte doen op het politiebureau;
    Uw moeder aanmelden bij het bel mij niet register.
    vriendelijke groet
    Uw moeder wellicht onder bewindvoering zetten zodat men op financieelgebied geen misbruik van haar kunnen maken.

  2. Lees alle reacties
  3. Opmerkelijk inderdaad, want hoeveel bekendheid is er aan dit meldpunt gegeven?
    zelf heb ik in de afgelopen maanden 3 maal ‘vermissing van geld en sieraden’ gemeld bij de zorginstelling waar mijn schoonmoeder zit, maar niemand heeft ons op dit meldpunt geattendeerd. Ook hebben we bij de instelling gemeld dat onze (licht dementerende) schoonmoeder opnieuw – in de instelling – met telefonische verkoop benaderd werd door privium. Opnieuw (ook al de 3e keer!) maandelijks fikse bedragen voor iets wat zij niet overziet en nodig heeft. Waar laat ik die melding ? Heeft de instelling hierin een verantwoordelijkheid ? Zitten we nu al op 86?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.