Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Bewoner verpleeghuis kan kamer kwijtraken

Wanneer bewoners van een verpleeg- of verzorgingstehuis langer dan 14 dagen in het ziekenhuis verblijven, kunnen zij hun kamer kwijtraken. De maatregel is afgesproken tussen brancheorganisaties, cliëntenorqanisaties en de Consumentenbond.
Bewoner verpleeghuis kan kamer kwijtraken

Om te voorkomen dat kamers lang leeg komen te staan terwijl verpleeghuizen kampen met wachtlijsten, hebben directies het recht een kamer te ontruimen. Cliënten hebben wel de garantie dat ze bij terugkeer uit het ziekenhuis een kamer het verpleeghuis krijgen, maar dat kan een andere dan de eigen vertrouwde kamer zijn.

Regeling
Volgens Yvonne van Gilse, directeur van de Landelijke Organisatie van Cliëntenraden (LOC), was er voorheen niets geregeld. Verpleeghuizen waren gerechtigd een kamer bij ziekenhuisopname aan iemand anders toe te wijzen. ‘In de praktijk werd na een redelijke termijn in overleg met de cliënt of de familie gekeken of iemand nog terugkwam en wat er met de kamer moest gebeuren.’ Nu is in de zogenoemde “leveringsvoorwaarden” expliciet benoemd dat de termijn 14 dagen is. De regeling geldt niet voor verzorgingsafdelingen.

Huur
Brancheorganisatie ActiZ laat weten dat het juist goed is dat afspraken zijn gemaakt. ‘Een verpleeghuis krijgt geen vergoeding voor een kamer als deze leeg staat.  ‘Je kunt het vergelijken met de huur van een woning,’ licht ActiZ directeur Aad Koster toe. ‘Als een huurder naar het ziekenhuis moet, zegt de huurbaas ook niet: voor de periode dat je in het ziekenhuis ligt, hoef je geen huur te betalen. De huur loopt gewoon door. In een verpleeghuis lopen de kosten wel door, maar de kostenvergoeding niet.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op twitter

9 REACTIES

  1. Het wordt hoog tijd dat wonen en zorg worden gescheiden. Dan kun je voorkomen dat ouderen hun kamer in het verzorgingshuis kwijt raken. Het is enerzijds begrijpelijk maar anderzijds wordt buiten betrokkene zijn spulletjes ergens opgeslagen. Eigenlijk moet dit niet kunnen en hoe kan de instelling verzekeren dat bij ontslag uit het ziekenhuis er wel een kamer is of moet betrokkene in afwachting daarop in het ziekenhuis blijven of wordt hij elders tegen zijn zin geplaatst?

  2. Lees alle reacties
  3. Ik snap hier helemaal niets van. Als de bewoners na 2,5 week terugkomt, moet hij toch ook weer een kamer? Waarom kan de nieuwe bewoner dan niet die kamer krijgen en de ander zijn kamer behouden? Kennelijk komen er wekelijks kamers vrij anders kan je de oude bewoner nooit na ontslag uit het ziekenhuis weer een kamer aanbieden. Of je nu de ene kamer vrijhoudt of de andere voor een bewoner in het ziekenhuis wat maakt het dan nu uit?
    Kan iemand mij dit uitleggen?

  4. Tja, leuk hoor al die reaties en de ‘ gevoelens’ hierbij, maar een kleinigheid, wie is er bereidt 2x te betalen? In de reacties zie ik dus dat we mensen hun kamer niet moeten ontnemen -> ben ik het mee eens. Ik zie ook in de praktijk dat familie niet bereidt is te betalen, zie een van de reacties op deze pagina. Het is een economisch principe -> er wordt zorg verleent, een bed wordt gevuld. In het zkh liggen betekend een 2e geld stroom (verplh bed wordt niet betaald). Mijn huur gaat door omdat ik er voor betaal al sik in het zkh lig, beste mensen, als het dan zo erg is -> betaal er dan gewoon voor (verplh bed) en leg het probleem niet elders! De jaarlijkse zorgpremie verdubbelen vindt ook niemand goed toch?! Begrijp goed: ook ik ben van mening dat het hard is de ouderen van hun kamer te halen. Ook ik vindt het hard als je de volgende dag een kamer weer leeg moet halen. Maar goed, het is het een of het ander beste ‘klant”. U kunt geen goud wensen en koper betalen. En wie is de dupe… de zieke ouderen die al niet wilde opgenomen worden in het verpleeghuis na vele jaren hard werken!

  5. Zo gaat het ook als je moeder of vader komt te overlijden in een verpleeghuis. Je mag haar/hem alleen op de kamer opbaren als je de verpleeggeldvergoeding betaalt. Anders is het dezelfde dag nog wegwezen en de volgende dag haar/zijn spullen opruimen, want de volgende moet er weer in. Ook als je moeder, zoals bij ons, er 10 jaar heeft gezeten. Dat noemen ze commercieel werken….

  6. Het artikel begint met de zin: Wanneer bewoners van een verpleeg- of verzorgingstehuis langer dan 14 dagen in het ziekenhuis verblijven, kunnen zij hun kamer kwijtraken.
    Eind van de derde alinea staat: De regeling geldt niet voor verzorgingsafdelingen.
    Wat wordt daar mee bedoeld? Wordt met een verzorgingsafdeling niet het verzorgingshuis bedoeld? Is er een verschil?

  7. Hans slaat de spijker op z’n kop. Mijn ervaring is, dat als iemand uitbehandeld is in het ziekenhuis, deze direct (terug-)geplaatst moet worden, zodat de ziekenhuisbedden niet onjuist worden gebruikt. Naar mijn idee wordt de last zo altijd bij de verpleeghuiswereld gelegd. Want, als de kamer aan een ander toegewezen is, is er niet altijd een andere kamer beschikbaar, terwijl er wel garanties worden verwacht dat men kan terugkeren. Hoe denkt men dit aan te pakken? Duimen dat er iemand anders langdurig opgenomen is?

  8. Als de verzekeraar niet wil betalen voor de lege kamer van de verpleeghuisbewoner of verzorgingsbewoner (wat ik uit economisch oogpunt wel begrijpelijk vind), kan er dan niet een vergoeding of tegemoetkoming in deze tijdelijke onvoorziene kosten plaatsvinden door een andere geldstroom aan te boren.
    Op de directe kosten voor deze bewoner wordt immers ook deels bespaard (voeding, verzorging, linnengoed, materialen, therapieen) ?
    Een bewoner ga je toch niet uit haar of zijn vertrouwde omgeving plukken. Het is zijn/haar woning en de laatste plek tot de dood. En hoe wil men dit uitvoeren bij bewoners die dementerend zijn als de kamer na 14 dagen in het ziekenhuis, bezet wordt door een andere bewoner op de wachtlijst. Op andere plekken in de organisatie zul je m.i. vervolgens verschuivingen en wachtlijsten veroorzaken.
    Nee Actiz…..een bewoner van een verpleeg- of verzorgingshuis vergelijken met een huurder van een woning vind ik toch van een hele andere rangorde en een zeer zwak antisociaal argument.
    Wellicht kunnen de organisaties in deze tak van zorg een beetje meer haar best doen om te sparen en voorbereid te zijn op de situatie waarin een bewoner soms tijdelijk in een ziekenhuis moet verblijven.

  9. 1 april is nog verweg, anders dacht ik aan een bizarre grap.
    Bewoners van een verpleeghuis of verzorgingshuis, die veelal al veel gezondheidsklaxchten hebben, (anders komen ze niet in aanmerking voor plek in verpleeg- dan wel verzorgingshuis), belanden veel vaker in het ziekenhuis belanden. Een termijn van 2 weken tot opzeggen huur en ontruimen kamer is wel zeer snel en zeer bruut. Deze ingrijpende gebeurtenis kan opnieuw een ziekenhuisopname tot gevolg hebben. Nieuwe aanpak om wachtlijsten aan te pakken?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.