Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Fixeren gebeurt bij gros verpleeghuizen’

Meer dan de helft van de verpleeghuizen maakt bewoners nog steeds vast aan hun stoel of bed. Dat zegt hoofdinspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg Jenneke van Veen.
'Fixeren gebeurt bij gros verpleeghuizen'

Ze is toch optimistisch omdat de laatste jaren 46 procent van de verpleeghuizen gestopt is met de bekendste ‘vrijheidsbeperkende’ maatregel: het fixeren van een onrustige oudere in bed of stoel. Voorheen kwam dat in vrijwel alle Nederlandse verpleeghuizen voor.

Versuffend
De hoofdinspecteur zegt ervan uit te gaan dat eind volgend jaar vastbinden, het toedienen van versuffende medicijnen of het opsluiten van bewoners in Nederlandse verpleeghuizen en in de gehandicaptenzorg zo veel mogelijk is uitgebannen. Ze wil een uitzondering maken voor ouderen die al  ‘gehospitaliseerd’ zijn en niet meer in staat zijn om te lopen.

Tijd dringt
In 2008 hebben het ministerie, de inspectie en alle betrokken instellingen en instanties vastgelegd dat het fixeren, in 2011 in principe niet meer voorkomt. ‘De tijd dringt dus’, zegt de inspecteur. ‘Sommige instellingen moeten nog een versnelling maken.’

Afschaffen
Het is volgens haar van het grootste belang dat de omschakeling verantwoord gebeurt. Dinsdag werd tijdens een congres in Den Haag een methode aangeboden, opgezet en getest door de Universiteit van Maastricht, die instellingen helpt bij het afschaffen van de vrijheidsbeperkende maatregel.

Publiciteit
Als de inspectie eind 2011 de indruk heeft dat instellingen te weinig doen en hebben gedaan aan de omschakeling, kunnen ze in het uiterste geval door de minister gedwongen worden tot verbetering. De naam van de betrokken instelling kan dan via de publiciteit bekend worden gemaakt.

Bedden
De nieuwe aanpak hoeft volgens de inspectie geen extra geld te kosten. ‘Instellingen moeten bijvoorbeeld bedden kopen die tot op de grond kunnen zakken. De patiënten kunnen er dan nooit uitvallen en hebben dus geen bedhekken meer nodig.’ Volgens haar kan de instelling bij de reguliere vernieuwing van de bedden meteen de moderne exemplaren bestellen.

Angst
Het fixeren is volgens de inspectie in de zorg geslopen uit angst voor valpartijen onder de bewoners. Volgens Van Veen is uit onderzoek gebleken dat die angst ongegrond is. In de nieuwe aanpak zijn niet meer ongelukken gebeurd. Ze denkt dat ook familieleden goed moeten worden voorgelicht omdat die misschien ook bang zijn dat hun vader of moeder ten val kan komen.

Het is de bedoeling dat de ouderen in de toekomst bijvoorbeeld meer beweging krijgen. Dit zou kunnen helpen hun mentale aftakeling tegen te gaan.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: ANP/Foto: ANP/Lex van Lieshout

1 REACTIE

  1. Daarom blijft mijn broer thuis.
    In Januari 2009 is mijn broer opgenomen omdat het thuis even niet meer ging, na 2 maanden heb ik hem weer naar huis gehaald, hij werd gedrogeerd met Haldon en slaaptabletten, kreeg luiers aan. In die periode ben ik om de dag op bezoek gegaan en zag veel personeel altijd op het kantoortje zitten, en niet bezig met de clienten. Het heeft meer dan een jaar geduurd voor hij weer een beetje bij de tijd was.
    Thuis zijn de luiers meteen uitgegaan, medicatie heb ik snel afgebouwd en ben naar andere specialisten gegaan die wel kennis hebben

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.