Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zorgwensen migranten net iets anders

Oudere migranten en autochtone ouderen vinden vaak dezelfde zaken belangrijk voor hun kwaliteit van leven. Maar bijvoorbeeld op het gebied van voeding en lichamelijke verzorging zijn de wensen soms net wat anders, zo blijkt uit Nivel-onderzoek.
Zorgwensen migranten net iets anders

In de toekomst zullen meer migranten gebruikmaken van ouderenzorg. Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) ondervroeg 83 ouderen van Surinaamse, Marokkaanse, Turkse, Antilliaanse/Arubaanse en Chinese afkomst. Met als doel inzicht te krijgen in wat zij in de ouderenzorg belangrijk vinden. De vragen gingen over lichamelijk welbevinden en gezondheid, woon- en leefomstandigheden, participatie en mentaal welbevinden.

Kroeshaar
‘Het is belangrijk dat mijn haar elke avond wordt gekamd. Omdat ik kroeshaar heb, weten mensen niet hoe ze ermee moeten omgaan …. Het zou prettig zijn als er iemand over de vloer komt die er echt verstand van heeft…’ Dat zegt een van de ondervraagde Surinaamse vrouwen. Natuurlijk wenst iedere oudere aandacht voor uiterlijke verzorging. Maar uit de interviews bleek dat migranten soms net iets andere wensen hebben en dat een ander type huid of haar speciale verzorging nodig heeft.

Rijst
Een belangrijk thema voor alle ondervraagde ouderen is voeding. Sommigen ouderen eten uit geloofsovertuiging halal of vegetarisch. Een Chinese mevrouw: ‘Zoals de Nederlanders van aardappelen houden, kunnen de Chinezen niet zonder rijst. In de middag eet ik soms brood of mie, maar in de avond moet ik rijst eten.’ De geïnterviewden geven aan dat ze meer flexibiliteit zouden willen in de tijdstippen waarop wordt gegeten. En dat het mogelijk is dat familie ‘eigen’ eten meebrengt.

Koranverzen
Veel ouderen vinden het prettig om samen te zijn met mensen met dezelfde culturele achtergrond. Ondervraagde Marokkaanse en Turkse ouderen blijken samen koranverzen te lezen, Chinese ouderen doen bijvoorbeeld aan tai chi. Migranten komen door herkenning bij elkaar, maar vaak ook door gebrekkige beheersing van de Nederlandse taal en het delen van een eigen taal, zo blijkt.

Roddelen
Sommige mannen hebben moeite hebben met vrouwelijke hulpverleners – en andersom vrouwen met mannelijke hulpverleners. De ondervraagden hebben in bepaalde gevallen behoefte aan een hulpverlener met dezelfde achtergrond. Maar niet altijd, zo vindt een Chinese mevrouw: ‘Ik denk dat een buitenlander (niet-Chinees) toch beter is. Chinezen zijn soms vervelend, er wordt gepraat, geroddeld. Buitenlanders zijn anders.’

Overeenkomsten
Er blijken overigens veel overeenkomsten te zijn tussen de wensen van oudere migranten en autochtone ouderen. Mensen uit beide groepen willen graag een eigen kamer in het verpleeghuis, kinderen zijn belangrijk voor de sociale contacten en eenzaamheid heeft veel invloed op het welbevinden. De specifieke invulling van bepaalde wensen vraagt om een open benaderingswijze, zo adviseren de onderzoekers.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter >>

Bron: NIVEL/Foto: Roel Dijkstra

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.