Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Kortsluiting vaak oorzaak brand in zorghuis

De brandweer rukt zo'n zeshonderd keer per jaar uit voor brand in een verpleeg- of verzorgingshuis.De meeste van die branden worden veroorzaakt door een defect of verkeerd gebruikt apparaat, dat oververhit raakt of kortsluiting veroorzaakt. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
Kortsluiting vaak oorzaak brand in zorghuis

Dagblad de Gelderlander vroeg de cijfers op bij het CBS. Nederland telt 1.900 verzorgings- en verpleeginstellingen. Verhoudingsgewijs de meeste branden woedden in verpleeghuizen, waar de kwetsbaarste ouderen leven.

Verrast
De Landelijke Organisatie Cliëntenraden (LOC) reageert verrast op het hoge aantal branden, zo meldt de Gelderlander. De LOC wil dat het toezicht op onderhoud en gebruik van elektrische apparaten wordt verscherpt. De afgelopen tien jaar is het gebruik van apparaten toegenomen. Ongelukken gebeuren met warmhoudplaatjes, waterkokers en magnetrons. Ook sigaretten, scootmobiels of medische apparatuur veroorzaken regelmatig brand.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter>>

Bron: De Gelderlander/Foto: ANP/Nicolaas Kerkmeijer

Foto

  • Kortsluiting vaak oorzaak brand in zorghuis

Alexandra Sweers

Of registreer je om te kunnen reageren.