Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Vrijwilligers met ‘aaihond’ op bezoek bij dementerende bewoners

Demente bewoners krijgen in verpleeg- en zorgcentrum LindeStede bezoek van een hond. Dieren geven gespreksstof. En honden lokken beweging uit. 'Dat is goed, want een half uur bewegen per dag kan het dementieproces vertragen', aldus bewegingswetenschapper Malou Besseler in NRC Handelsblad.
Vrijwilligers met 'aaihond' op bezoek bij dementerende bewoners

In de meeste verpleeghuizen zijn huisdieren niet toegestaan. Toch missen veel bewoners de nabijheid van een hond of kat, vertelt projectleider Debora Meester van LindeStede. Huisdieren kunnen troosten en bieden gezelschap. Bovendien leiden ze tot gespreksstof bij de bewoners. Dat beschrijft Karin de Mik maandag in een reportage in NRC Handelsblad.

Stabijcoach
Het aaien van honden of katten geeft ook afleiding. Daarom is dit voorjaar in het Friese verpleeg- en zorgcentrum een stabijproject opgezet, samen met de dierenkliniek van Wolvega en trainingsinstituut Tinley. Vrijwilligers komen nu wekelijks met hun hond bij vaste bewoners op bezoek. Eerst volgden zij en hun huisdier een speciaal ontwikkelde training. Daarbij was ook een stabijcoach en een medewerker van het verpleegcentrum die de bewoners kent en een match zocht tussen bewoner en hond.

Verdriet
LindeStede doet met een psychologe onderzoek naar het effect van de bezoekhonden. Bij het begin van het project en tien weken erna wordt geturfd op stemmingswisselingen als angst, verdriet en prikkelbaarheid, maar ook op gedragsstoornissen als agitatie, rusteloosheid, trage spraak en bewegingen en interesseverlies. Ook stoornissen in denkvermogen, lichamelijke klachten, vermindering van eetlust en gebrek aan energie worden bekeken.

Aaien
Volgens Stichting Zorgdier Nederland wordt er al sinds 1977 onderzoek gedaan naar het effect van dieren op het welzijn van mensen. Het aaien van een dier zou leiden tot gevoelens van zekerheid, kameraadschap en intimiteit. Ook zouden er gunstige effecten zijn op bloeddruk en hartslag. Daarnaast zouden patiënten zelfs beter reageren op medicijnen en zich minder depressief voelen.

Heilzaam
De helft van de Nederlanders groeit op met een huisdier. De heilzame effecten ervan zijn groot, aldus Jan van Summeren, directeur van Stichting Zorgdier in de krant. Mensen in kwetsbare posities hebben vaak een laag zelfbeeld of durven niet te communiceren. Dieren zetten aan tot communicatie. Bij demente mensen kunnen huisdieren het geheugen stimuleren of aanzetten tot fysieke activiteiten. Ze kunnen een hond borstelen of uitlaten.

Dementieproces
De affectie die mensen krijgen van de honden – een poot, een lik – werkt al stressreducerend, verzekert bewegingswetenschapper Malou Besseler van zorginstelling De Friese Wouden. De omgang met een huisdier kan mensen actiever en meer zelfredzaam maken, legt Besseler uit. Honden lokken beweging uit. En dat is goed, want het is bewezen dat een half uur bewegen per dag het dementieproces kan vertragen.

Oostenrijk
Anita de Bruin van Helphun Fryslân, die onder meer alzheimertherapiehonden opleidt, zegt dat therapie met honden in landen als Oostenrijk, Israël, Amerika en Duitsland heel gewoon is. ‘Wij moeten een inhaalslag van twintig jaar maken. Daarom leiden we niet alleen therapiehonden op, maar ook vrijwilligers.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NRC Handelsblad, foto: stock.xchng

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Hulphond Friesland (Helphun Frieslan) heeft een nobel doel, alleen hun communicatie naar deelnemers van de onderzoeken laat zeer te wensen over… Er wordt geschreeuwd, gedreigd en vernederd. Heb je een keus zoek verder naar een oprecht betrokken instantie, ze zijn er echt!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.