Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Inspectie pakt thuiszorginstellingen aan

De thuiszorginstellingen Hanimeli in Enschede en Cura Domestica in Boxmeer moeten hun werkzaamheden grotendeels staken. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) woensdag bekendgemaakt.
Inspectie pakt thuiszorginstellingen aan

Beide bedrijven moeten stoppen met hun activiteiten op het gebied van verzorging en verpleging. Zij mogen per direct geen nieuwe cliënten aannemen en moeten de zorg voor hun bestaande cliënten binnen twee weken overdragen aan een andere thuiszorgorganisatie. Cura Domestica mag ook geen huishoudelijk werk meer aanbieden.

Hoog risico
De inspectie heeft diverse bezoeken gebracht aan Cura Domestica en Hanimeli. Daarbij is getoetst op vier thema’s: deskundigheid personeel, medicatiebeleid, verpleegkundige richtlijnen en zorgdossiers. Bij beide instellingen was op al deze thema’s sprake van hoog tot zeer hoog risico. De instellingen konden met een plan van aanpak verbeteringen doorvoeren. Dat lukte niet, ook niet na verscherpt toezicht van de inspectie sinds begin dit jaar.

Allochtoon
Hanimeli zal volgens de inspectie waarschijnlijk extra inspanningen moet verrichten om haar cliënten, die veelal de Nederlandse taal niet spreken, elders onder te brengen. Hanimeli thuiszorg is een organisatie die zich specialiseert in zorg voor mensen met een allochtone achtergrond. De medewerkers spreken de taal van de cliënt en hebben kennis van de gebruiken en gewoonten van de cultuur. Cura Domestica is een particuliere zorgorganisatie voor mensen met een persoonsgebonden budget.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/IGZ/Foto: Stock.xchng

Alexandra Sweers

2 reacties

 • no-profile-image

  zuster

  Het is lachwekkend hoe IGZ omgaat met allochtone thuiszorg organisaties.
  in Twente zijn er al naar schatting 30 van deze bedrijfjes. Ze werken allemaal onder de maat zonder enige vorm van kwaliteit. De allochtone zorgvragers worden er de dupe van maar IGZ pakt alleen dat ene bedrijf aan.
  I.p.v. bezuinigen op AWBZ kunnen ze beter eerst de fraude praktijken met vooral PGB gelden aanpakken.
  Zorgkantoor wordt wakker....
  Pak die lui hard aan.

 • no-profile-image

  broeder

  Hanimeli heeft ook al eens een fraudeonderzoek aan de broek gehad nu weer waarschuwingen van de inspectiewaar niets mee is gedaan, is het nog een chaos daar.
  En dan bestaan ze nog maar 3/ 4 jaar. Hoe krijg je het voor elkaar !

Of registreer je om te kunnen reageren.