Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Zorgkosten niet omlaag door verplicht eigen risico

Het verplicht eigen risico in de zorgverzekering werkt niet zoals het is bedoeld. Weinig mensen passen hun zorggebruik aan vanwege het eigen risico.
Zorgkosten niet omlaag door verplicht eigen risico

Slechts 5 procent van de verzekerden zegt vanwege het eigen risico minder zorg te hebben gebruikt. Het verplicht eigen risico in de zorgverzekering is ingevoerd om verzekerden bewuster te maken van de kosten van de zorg en deze zo te verminderen. 3,4 Procent ging vanwege het eigen risico minder naar de huisarts, terwijl bezoek aan de huisarts buiten het eigen risico valt.

Eigen risico
Dit zijn uitkomsten van een onderzoek in het ConsumentenPanel Gezondheidszorg van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg). Het onderzoek wordt door het ministerie van VWS gesubsidieerd. Bijna alle verzekerden blijken van het bestaan van het verplichte eigen risico af te weten, maar slechts iets meer dan de helft weet welke zorg daaronder valt.

Verplicht
NIVEL-programmaleider Judith de Jong: ‘Een hoger verplicht eigen risico kan ervoor zorgen dat verzekerden hun zorggebruik wél aanpassen. Dit kan ook betekenen dat ze géén gebruik maken van zorg als dat wél nodig is. Dat is ongewenst. Naarmate het verplicht eigen risico hoger wordt, belemmert dat meer verzekerden om noodzakelijke zorg te gebruiken.’

Vrijwillig
Verzekerden kunnen ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico om hun eigen zorgkosten te verminderen. Weinig verzekerden blijken hiervoor te kiezen (7%). De belangrijkste reden voor een vrijwillig eigen risico is een aantrekkelijke premiekorting. De belangrijkste reden van verzekerden om níet voor een vrijwillig eigen risico te kiezen, is dat men zich geen zorgen wil maken over zorgkosten.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: Nivel

1 REACTIE

  1. Ik vind het zorgstelsel alleen maar slechter en slechter worden.
    Kies ik een verzekering waarin medicatie die ik verplicht moet gebruiken de eigen bijdrage vergoed is mijn tandarts gedeelte weer zo nihil dat ik maar niet meer naar de tandarts ga en zo met problemen te kampen krijg. Zo had ik 2 jaar terug een verzekering waarbij je kon kiezen om het zwangerschapspakket eruit te laten, moest mijn dochter een beugel kon dat niet want ik had het gekozen voor een pakket zonder zwangerschap erin.
    En de hoge eigen bijdrage kan ik nauwelijks betalen, om over de onwijs hoge premie maar niet te praten.
    Ik heb vanaf dat 1 dat dit zorgsysteem van kracht werd geen voordeel eruit gehad, alleen maar nadeel.
    ik was ziekenfonds verzekerd, de kinderen waren gratis en de verzekering was heel erg goed alles was gewoon 100% gedekt, ik hoefde niet na te denken of ik wel of niet zorg zou afnemen als ik het nodig had, want ik kon het gewoon afnemen.
    en de premie was geweldig goed want ik betaalde maar 100 euro voor het hele gezin.
    met het nieuwe zorgstelsel zouden we erop vooruit gaan werd beloofd, nou er bestaat geen grotere leugen dan dat.
    De premie werd ineens torenhoog, van de 100 euro die ik per maand betaalde moest ik ineens tussen de 250 en 300 euro gaan betalen, het verzekeringspakket werd veel slechter, dingen die voorheen verzekerd waren gingen eruit en er werd naar mijn idee niet gekeken naar de noodzaak ervan.
    Via de belasting krijg je ook niet zoveel terug.
    Ik vond het vroegere ziekenfonds en particulier goed, de rijken kunnen makkelijk wat meer betalen dan de armen en zoals het nu is is de premie ongeacht de hoogte van je loon voor iedereen hetzelfde en dat hoort niet.
    Waarom zouden alleen rijken mogen profiteren van dit soort dingen en is het voor de wat armeren onder ons niet meer vanzelfsprekend dat zij wat minder moeten betalen.
    gewoon betalen naar inkomen is niet meer dan eerlijk en ik hoop dat ik het nog mee mag maken dat dat weer gaat gebeuren.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.