Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

Ruim 100.000 steunbetuigingen voor hulp bij zelfdoding

De initiatiefgroep Uit Vrije Wil overhandigt maandag 116.871 steunbetuigingen aan de Kamercommissie. Het burgerinitiatief streeft naar legalisatie van hulp bij zelfdoding bij ouderen met een voltooid leven en wil met de overhandiging het onderwerp op de politieke agenda zetten.
Ruim 100.000 steunbetuigingen voor hulp bij zelfdoding

In februari 2010 startte de NVVE, de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde, de campagne 'Voltooid leven'. Op 8 februari vond de aftrap plaats met de 'Week van het Voltooid leven'. Tijdens deze week hield de NVVE een onderzoek onder verzorgingshuizen. Doel was inzicht te krijgen in de omvang van de problematiek van oude mensen die 'oud en der dagen zat' zijn, die vinden dat hun leven te lang duurt en de dood verkiezen boven het leven.

Vermoeden
Uit het onderzoek werd duidelijk dat in 22 procent van de verzorgingshuizen in de afgelopen drie jaar een of meerdere zelfdodingen of pogingen daartoe hebben plaatsgevonden. In 60 procent van deze gevallen bestond het vermoeden of weet men dat het hierbij ging om bewoners die hun leven voltooid vonden. Uit ander onderzoek blijkt dat 53 procent van de Nederlandse bevolking vóór een laatstewilpil is.
De Tweede Kamer is verplicht een voorstel te behandelen als het wordt ondersteund door ten minste 40.000 Nederlandse burgers.

Lees ook:

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NVVE/Foto: ANP/Koen Suyk

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    alina

    hoop dat er nu eindelijk een wet komt waar dit in geregeld word ,ik heb beroepsmatig dagelijks hier mee te maken en vind dat mensen over hun eigen leven of dood moeten kunnen beschikken

Of registreer je om te kunnen reageren.