Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Burgerinitiatief voor hulp bij waardige dood

Ouderen die vinden dat ze klaar zijn met hun leven, moeten hulp kunnen krijgen bij een zelfgekozen waardige dood. Bekende Nederlanders als Mies Bouwman, Frits Bolkestein, Jan Terlouw en Paul van Vliet en de jurist Eugène Sutorius zijn dinsdag een handtekeningenactie begonnen om die hulp bij een zelfgekozen dood mogelijk te maken.
Burgerinitiatief voor hulp bij waardige dood

Nu kunnen mensen alleen euthanasie krijgen, als ze ondraaglijk en uitzichtloos lijden, bijvoorbeeld als ze kanker hebben. De initiatiefnemers van de actie hebben zich verenigd in de groep Uit Vrije Wil. Ze willen 40.000 handtekeningen verzamelen en de Tweede Kamer via een zogenoemd burgerinitiatief dwingen het onderwerp in behandeling te nemen.

Klaar
Volgens hen zijn er grote groepen oudere Nederlanders die ‘klaar’ zijn met het leven. Zij kunnen door allerlei kwalen niet meer het leven leiden dat ze willen leiden of zijn eenzaam. Speciaal opgeleide hulpverleners zouden hen moeten helpen om met een medicijn een eind aan hun leven te maken, zonder pijn of onzekerheid.

Procedure
Van tevoren zou de hulpverlener via gesprekken moeten achterhalen of de oudere vrijwillig en weloverwogen tot zijn of haar besluit is gekomen. Na de dood van de persoon moet een commissie beoordelen of de hulpverlener de juiste procedure heeft gevolgd. Bij euthanasie wordt ook tevoren en achteraf getoetst of de regels goed zijn toegepast. Het recht op een waardige dood zou volgens de initiatiefgroep moeten gaan gelden voor mensen vanaf 70 jaar.

Misbruik
Veel tegenstanders van het voorstel vrezen misbruik van de voorgestelde wet, zodat ouderen, bijvoorbeeld door druk vanuit hun omgeving, tegen hun zin besluiten een eind aan hun leven te maken. Volgens Sutorius is er geen reden om van misbruik uit te gaan. ‘Bij de totstandkoming van de euthanasiewet werd ook steeds gezegd dat er misbruik van zou worden gemaakt. Dat is nooit gebeurd.’

Tips

Ouderen die een eind aan hun leven willen maken, kunnen nu bij bijvoorbeeld de Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) onder voorwaarden tips krijgen over hoe ze dat moeten doen. Volgens Sutorius moeten ze dan bepaalde medicijnen verzamelen, bijvoorbeeld via landen waar die medicijnen vrij te verkrijgen zijn, of via internet. ‘Maar dan weet je nooit of die medicijnen echt zijn. De poging tot zelfdoding kan dus mislukken.’ Ouderen kunnen de medicijnen ook via jokken bij een arts proberen los te krijgen. ‘Maar dan worden ze gedwongen tot list en bedrog.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: ANP/Foto: Stock.xchng

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.