Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Verpleeghuizen Randstad presteren slechtst’

Verpleeghuizen in grote steden in de Randstad leveren gemiddeld een slechtere prestatie dan verpleeghuizen elders in het land. Dat meldt de Volkskrant donderdag, die een ranglijst samenstelde van verpleeg- en verzorgingstehuizen.
'Verpleeghuizen Randstad presteren slechtst'

De positie van de Volkskrant-ranglijst is een gemiddelde van de score op twee aspecten: het oordeel van de bewoners over een huis en de ‘rapportcijfers’ van achttien zorginhoudelijke aspecten.

Cijfers aanleveren
Zo staan de vijftien Amsterdamse verpleeghuizen samen op een gemiddelde 223e plaats van 370 verpleeghuizen. De Haagse huizen van zorgketen HWW, die dit jaar meerdere keren door de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd onderzocht, doen het vermoedelijk nog slechter. Maar deze instellingen hebben geweigerd hun cijfers aan te leveren en ontbreken daardoor in de ranglijst.

Beste huizen
De twaalf Rotterdamse huizen doen het gemiddeld beter en eindigen in de ranglijst op plek 172. In Utrecht is de gemiddelde prestatie van de grote steden het best met plaats 133. De beste huizen staan vooral in Friesland, Zeeland, Limburg en het oosten van het land. Als beste verpleeghuis is net als vorig jaar De Klink in het Friese Metslawier uit de bus gekomen.

Betrokken personeel
Door de Volkskrant geraadpleegde experts wijten de gemiddeld lagere zorgkwaliteit in de Randstad met name aan het gebrek aan deskundig en betrokken personeel. Dat resulteert vooral in grotere ontevredenheid van bewoners en familieleden.

Tevreden
Om goed scoren op de ranglijst moeten huizen namelijk niet alleen goede zorg leveren, maar ook tevreden bewoners hebben. Als alleen naar de ‘zorgprestatie’ wordt gekeken, valt het mee in de grote steden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag is die gemiddeld, in Utrecht beter dan gemiddeld.
De ranglijst is samengesteld op basis van de cijfers die de instellingen aan de overheid ter beschikking moeten stellen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op twitter

Bron: ANP/Foto:ANP/Dick Vos

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.