Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Stop op zorgbudget in januari opgeheven

Vanaf 1 januari volgend jaar kunnen mensen die daarvoor in aanmerking komen, weer een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg aanvragen. De stop hierop die het vorige kabinet deze zomer had ingevoerd, wordt dan opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.
Stop op zorgbudget in januari opgeheven

Door het opheffen van de stop op het pgb kunnen tienduizend mensen die nu op de wachtlijst staan worden geholpen. Het vorige kabinet stond in juli voor de rest van het jaar geen nieuwe pgb-aanvragen meer toe omdat dit te veel geld kostte. Volgens het kabinet steeg het aantal aanvragen de afgelopen vijftien jaar fors, van 68.000 in 2005 tot bijna 135.000 pgb-houders (inclusief degenen die op de wachtlijst staan) anno 2010.

Binnen de perken
In 2011 is er extra geld (350 miljoen euro) om te kunnen voorzien in de steeds toenemende vraag naar de regeling. Maar de bewindsvrouw kondigde tegelijk maatregelen aan om de pgb-regeling financieel binnen de perken te houden. Veldhuijzen van Zanten wil toe naar een ‘solide en toekomstvaste’ regeling. Want niet alleen de vraag naar maar ook de kosten voor de pgb’s stegen de laatste jaren flink: van bijna 1 miljard euro in 2005 naar 2,4 miljard in 2010.

Gehandicapten

Mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats en/of schulden krijgen net als licht verstandelijk gehandicapten met een gedragsprobleem bijvoorbeeld geen pgb meer. Deze specifieke groepen hebben volgens de staatssecretaris meer baat bij andere zorg. Voor ruim 13.000 mensen met een verblijfsindicatie verandert er in 2011 nog niets, maar vanaf 2012 gaat ook hun pgb stapsgewijs omlaag. De staatssecretaris zegt wel toe dat ze in de gaten houdt of aanvullende maatregelen nodig zijn voor mensen die er financieel op achteruitgaan.

Recht

Veldhuijzen van Zanten wil ook de fraude met deze regeling aanpakken. Een commissie werkt aan voorstellen die begin 2011 duidelijk moeten worden, maar als het nodig is, grijpt ze eerder in, zo kondigde ze dinsdag aan. In 2014 hoopt ze van de pgb een wettelijk recht te hebben gemaakt. Om de AWBZ daartoe te wijzigen, zal ze zo spoedig mogelijk een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: ANP/Foto: ANP/Valerie Kuypers

3 REACTIES

  1. Ik ben van mening dat Grootveld een punt maakt, daarnaast denk ik dat er ook naar de effecten van pgb-zorg gekeken mag worden. De budgethouder heeft meer invloed op de door hem/haar gewenste zorg. Met een pgb is het mogelijk om de zorg meer toe te spitsen op de individuele zorgvraag. Het lijkt me ook zinvol om te kijken naar de effecten op langere termijn van pgb-zorg. In onze situatie wordt gericht gewerkt naar vermindering van de zorgvraag. Hierbij wordt gewerkt vanuit de eigen situatie van de zorgvrager, gebruikmakend van het eigen systeem van de zorgvrager. De zorgvrager blijft dus centraal en wordt niet beperkt door het zorgaanbod of het systeem van de zorgverlener.

  2. Lees alle reacties
  3. Zolang het controle systeem op een adequate en doelmatige inzet van de PGB gelden nog steeds niet optimaal geregeld is én het simpelweg een gegeven is dat reguliere zorgaanbieders veel hogere kosten hebben omdat ze o.a. aan de nodige kwaliteitseisen moeten voldoen waar de PGB zorgverlening nog steeds onderuit kan, zouden er vooralsnog helemaal geen nieuwe PGB’s verstrekt moeten worden.
    Los nog even van de discussie of de uitkering van PGB’s überhaupt rechtstreeks aan zorgvragers zou moeten plaatsvinden én de vraag of iedere zorgvraag wel vanuit de AWBZ pot in PGB zou moeten worden uitbetaald.

  4. Merkwaardige zaak. Is het niet zo dat wie een pgb ontvangt, voor dat gedeelte dus geen beroep doet op naturazorg? Aangezien naturazorg (veel) duurder is dan pgbzorg (bij totstandkoming van de pgb’s is destijds bepaald, dat deze max. 75% van de vergelijkbare naturazorg bedraagt, “omdat de particulier minder overhead heeft”) zou een toename van pgb’ers juist besparingen op moeten leveren ipv. kostenstijging, indien naar het totaalbeeld (dus incl. budget instellingen) gekeken wordt.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.