Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wethouder Meeuwis: ‘Met alfacheque gebruiken we gewoon de ruimte die er is’

Na Tilburg en andere Brabantse gemeenten voert Breda de zogeheten ‘alfacheque’ in. Hiermee kunnen alfahulpen worden ingezet, zonder dat de cliënt als werkgever hoeft op te treden. ‘We doen dit helemaal met wettelijke instrumenten. Het is gewoon een nadere invulling van het PGB, maar dan zonder alle rompslomp.’
Wethouder Meeuwis: ‘Met alfacheque gebruiken we gewoon de ruimte die er is’

De cliënt die een lichte vorm van huishoudelijke hulp (HV1) aanvraagt en kiest voor een alfahulp, krijgt een waardebon waarmee de hulp kan worden betaald. De alfahulp levert de cheque vervolgens in bij de BSW, het reïntegratiebedrijf in Breda, die voor de betaling, administratie en ook voor de planning zorgt.

Freelance
Zo heeft de cliënt meer keuzevrijheid, maar wordt niet met de werkgeverslasten van de freelance alfahulp opgescheept. De alfahulp die een beperkt aantal uren wil werken, kan aan de slag blijven. En de gemeente die moet bezuinigen op Wet maatschappelijke ondersteuning is goedkoper uit dan via de reguliere thuiszorg, schetst wethouder Cees Meeuwis (VVD). Meeuwis is wethouder van onder meer economische zaken, werkgelegenheid, sociale zaken en welzijn.

Lichte variant
‘In de wet-Bussemaker is het voor de thuiszorg onmogelijk geworden om alfahulpen te bemiddelen. In Breda hebben we toch goede argumenten om voor de lichte variant van huishoudelijke hulp (hv1) naast zorg in natura en het persoonsgebonden budget, alfahulpen in te zetten. Op de eerste plaats zijn er nogal wat alfahulpen die maar vier of acht uur wilden werken van de arbeidsmarkt vertrokken. Dat is gezien de vraag naar zorg best jammer.’

Rompslomp
‘Daarnaast krijgen we voor de uitvoering van de Wmo van de overheid drie miljoen minder dan we dit jaar aan voorzieningen aanbieden. Bovendien waren er begin dit jaar nogal wat klachten van cliënten die elke week een andere hulp in huis kregen. Door hen nu een vaste alfahulp te bieden, lossen we dat ook op. Met de alfacheque kunnen ze een vaste alfahulp inhuren zonder alle rompslomp van het persoonsgebonden budget eromheen. Het is gewoon een nadere invulling van het PGB.’

Is dit geen truc om toch weer alfahulpen in te zetten?
‘We doen dit helemaal met wettelijke instrumenten. Zo kunnen we via de regeling voor de witte werkster de alfahulp inzetten met een aantal fiscale voordelen. We maken gewoon gebruik van de ruimte die er is.’

De Abvakabo FNV zegt dat u de wet-Bussemaker omzeilt, die eerst aanbod van zorg in natura voorschrijft.  
‘We bieden niet eerst alfacheques aan, maar ook gewoon hulp in natura en het persoonsgebonden budget. We breiden de keuzemogelijkheden voor de cliënt alleen maar uit. We maken daarbij gewoon gebruik van de regels. Iedereen ziet daarvan het voordeel behalve kennelijk de Abvakabo.’
‘We hebben het ook voorgelegd aan de Wmo-begeleidingscommissie waarin cliënten zitten. Zij zien het als een interessante toevoeging aan het bestaande aanbod. De mogelijkheid om een vaste alfahulp te kiezen is voor sommige mensen juist interessant.’

De stichting Alphatrots beweert de inzet van de alfahulpen goedkoper te kunnen regelen waarbij de hulp ook nog meer verdient en een betere verzekering heeft.
‘Ik zou zeggen: stuur me een offerte als het goedkoper kan. Als liberaal vind ik juist niet dat de overheid alles moet regelen. Laten we die alfacheque niet groter maken dan het is. Wat ons betreft gaat het vooral om het plannen van arbeid en een database waarmee we zorgvraag en –aanbod aan elkaar koppelen. Verder regelen we de administratieve rompslomp. En voorkomen we dat alfahulpen van de arbeidsmarkt verdwijnen. Een thuiszorgorganisatie had deze backoffice-constructie ook wel willen uitvoeren. Daar gaan we serieus naar kijken. De uitvoering is wat mij betreft ondergeschikt aan de doelen.’

Sting, de beroepsorganisatie voor verzorging, vreest kwaliteitsverlies als hulpen zonder begeleiding van reguliere organisaties werken. Andere problemen bij cliënten worden dan minder goed gesignaleerd.
‘Het gaat om huishoudelijke verzorging 1, schoonmaken, stofzuigen, bedden opmaken, praatje maken. Ik ben nu al een tijdje met dit dossier bezig, maar heb niet de indruk dat dit een groot vraagstuk is. De cliënt krijgt juist de mogelijkheid zelf iemand bij de eigen zorgvraag te zoeken. Uit recent Duits onderzoek blijkt dat de zorg beter wordt als cliënten zich bemoeien met de inkoop van de zorg. Gebruik maken van de eigen verantwoordelijkheid van mensen is goed voor de zorg, zo blijkt. Ze krijgen eerder wat ze willen.’

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine. 

Volg Zorg+Welzijn op Twitter

Bron: Foto: Gemeente Breda

4 REACTIES

  1. Meeuwis zegt:”Ik zou zeggen: stuur me een offerte als het goedkoper kan. Als liberaal vind ik juist niet dat de overheid alles moet regelen. Laten we die alfacheque niet groter maken dan het is.”
    en:
    “De uitvoering is wat mij betreft ondergeschikt aan de doelen.”
    In werkelijkheid heeft hij als liberaal alles al dichtgetimmerd en is er geen ruimte meer voor andere betere initiatieven. Het middel is gekozen en dat daarmee de laagbetaalde alphahulpen veel slechter uit zijn en de gemeente ook interesseert de wethouder blijkbaar niet.

  2. Lees alle reacties
  3. Los nog even van de vraag of hulp in/bij het huishouden überhaupt wel uit de gemeenschapspot betaald zou moeten worden (en dus simpelweg via een individueel verzekeringssysteem dan wel voor eigen rekening) zou je ook de vraag op kunnen werpen of een kortdurende afwezigheid van een huishoudelijke hulp nu zo’n probleem zou moeten zijn.
    Maar even on topic; Laten we de zaken nu niet mooier voorstellen dan ze zijn , want hoe vaak komt het niet voor dat ook een ‘reguliere’ zorgaanbieder tijdens vakantieperioden of ziekte niet in staat is om direct voor vervanging te zorgen ? Hoezo verzekerd van HH ? Dat soort ‘verplichtingen’ zijn slechts op termijn te handhaven als een gemeente zorgaanbieders afrekent op eventuele nalatigheden. En dat is dan direct een van de redenen waarom zorg in natura zoveel duurder uitpakt dan hulp via PGB of Alpha-cheque. Naast andere zaken als overhead, kwaliteitseisen e.d. waar PGB-hulpen of Alpha-hulpen niet aan hoeven te voldoen.

  4. Wethouder Meeuwis, heeft het want ons betreft aan het rechte eind. Hij geeft aan dat uit recent Duits onderzoek blijkt dat de zorg beter wordt als cliënten zich bemoeien met de inkoop van de zorg. Gebruik maken van de eigen verantwoordelijkheid van mensen is goed voor de zorg, zo blijkt. Ze krijgen eerder wat ze willen.’
    Met andere woorden de regie in eigen hand waar het kan en zorg in natura als het moet.
    De database waar wethouder Meeuwis op doelt is er overigens al lang en dan niet alleen voor Alfahulpen maar voor iedereen die actief wil zijn in de zorg. Via Zorgdienstenonline komen hulpvragers en hulpbieders bij elkaar en dat ook nog eens volledig kosteloos.
    Laten we stoppen met de hokjescultuur. Ontschotting en transparantie dat is waar het echt om gaat. Als het goed willen we allemaal toegankelijke, kwalitatieve en betaalbare zorg.
    Met de site van Zorgdienstenonline zijn we op de goede weg een landelijke dekking te realiseren. Dus wilt u ook een bijdrage leveren aan de knelpunten in de zorg neem dan eens een kijkje op de site en schrijf u in.
    Nick Verhagen
    Namens het team van ZorgdienstenOnline.

  5. Een indicatie tot alfahulp werd jaren geleden door de thuiszorg ingezet als de client 6 weken per jaar zonder huishoudelijke hulp kon; mijn vraag is of dit criterium ook meegenomen is.
    Daarnaast kwam nog een andere uitdaging: als de alfahulp ziek was, was er geen vervanging!
    Als de client destijds de keuze maakte voor hulp in natura was hij ten alle tijde verzekerd van huishuidelijke zorg; er was een verplichting tot het leveren van deze hulp voor de thuiszorg.
    Is er ook voor het re integratiebedrijf een afspraak gemaakt over het ten alle tijde leveren van deze zorg?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.