Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet kiest voor meer keuzevrijheid in AWBZ

De uitvoering van de zorgwet AWBZ wordt gewijzigd. Het budget moet steeds meer de cliënt volgen, verzekeraars gaan de wet voor hun klanten uitvoeren. Wie recht heeft op zorg, kan ook kiezen voor een tegoedbon om bij zelfgekozen instelling zorg te krijgen.
Kabinet kiest voor meer keuzevrijheid in AWBZ

De bekostiging van de AWBZ wordt steeds meer in een persoonsvolgende vorm gegoten. Het geld wordt niet langer verdeeld naar het aantal bedden van een instelling. De cliënt krijgt niet zelf beschikking over het budget, maar het budget volgt de cliënt, ook wanneer hij bijvoorbeeld naar een andere zorgaanbieder gaat.

Vergrijzing
Dat heeft het kabinet afgelopen vrijdag besloten naar aanleiding van een brief van staatssecretaris Bussemaker van VWS over de toekomst van de AWBZ. De AWBZ regelt ‘onverzekerbare zorg’ voor bijvoorbeeld gehandicapten en hulpbehoevende ouderen. Deze zorg kost nu 23 miljard euro. Door de vergrijzing groeit het beroep op de AWBZ en daarmee de uitgaven.

Omslag
Tot en met 2011 voeren de regionale zorgkantoren de AWBZ uit namens de zorgverzekeraars. Er wordt nu een omslag gemaakt naar meer cliëntgerichte zorg. Het kabinet wil dat verzekeraars de AWBZ-zorg na 2011 voor hun eigen verzekerden verzorgen. Dat vereenvoudigt de uitvoering voor de klant. Wel stelt het kabinet een reeks voorwaarden waarover met verzekeraars, gemeenten en cliëntenorganisaties nog zal worden overlegd.

Basispakket
Verzekeraars pleiten ervoor dat grote delen van de AWBZ, zoals de ouderenzorg, worden overgeheveld naar het basispakket van de ziektekostenverzekering. Daar kiest het kabinet dus niet voor. De AWBZ blijft een aparte volksverzekering, die via premie wordt opgebracht door alle burgers.

Vouchers
Het kabinet wil de cliënt meer keuze geven door middel van vouchers. Met deze tegoedbon kan de cliënt zelf kiezen voor zorg in een instelling van eigen keuze. Nu regelt het zorgkantoor – en dus de verzekeraar – de plaatsing in een instelling.

Indicatie
Ten slotte wil het kabinet de procedure bij de toekenning van AWBZ-aanspraken vereenvoudigen. Zorgverleners, zoals de wijkverpleegkundige of het verzorgingshuis, kunnen een ‘indicatie’ afgeven, die via steekproeven worden gecontroleerd. Nu wordt het AWBZ-recht nog toegekend door het Centrum Indicatiestelling Zorg CIZ.

Meer weten? Lees dan ook de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Daarvoor kunt u zich hier aanmelden.

Bron: VWS/ Foto: ANP/Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.