Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zelfstandige oudere door regels het verpleeghuis in

Oudere cliënten die zelfstandig wonen en meer zorg nodig hebben, krijgen minder uren. Sterker nog: door indicatie volgens het intramurale zorgzwaartepakket moeten ze het verpleeghuis in. Actiz en cliëntenorganisatie LOC pleiten voor een persoonsvolgend budget per cliënt.
Zelfstandige oudere door regels het verpleeghuis in

door Carolien Stam – Een rolstoelgebonden oudere, wier dochter niet meer kan helpen, moet geherindiceerd worden voor extra uren zorg. Ze kan zo maar in het verpleeghuis terecht komen. Het Centrum Indicatiestelling Zorg geeft dan vaak de indicatie “verblijf”, waardoor het aantal zorguren wordt berekend op basis van intramurale zorgzwaartepaket. De cliënt krijgt dan minder uren zorg (in het verpleeghuis) in plaats van meer uren zorg thuis.

Onnodig
Gevolg is dat mensen, die eigenlijk met meer uren zorg gewoon zelfstandig thuis kunnen leven, onnodig in een verpleeghuis terecht komen. Brancheorganisatie voor Verpleging en Verzorging Actiz en de Landelijke Organisatie Cliëntenraden schrijven in een brief aan staatssecretaris Bussemaker dat deze misstand een gevolg is van regels van de overheid.

Herindicaties
Actiz kan niet zeggen om hoeveel cliënten het gaat. ‘Het speelt in alle delen van het land en wij krijgen hier regelmatig klachten over van onze leden,’ aldus communicatieadviseur Marleen Scheurkogel. Ook het LOC krijgt veel vragen over herindicaties, weet woordvoerder Yvonne van Gilse. ‘Er is een bepaald omslagpunt, waarbij zorg thuis duurder is dan zorg in het verpleeghuis. Daar wordt bij indicatie rekening mee gehouden.’

Extramuralisering
Er zijn nog andere knelpunten die beide organisaties bij de staatssecretaris onder de aandacht brengen. De extramuralisering – zorgbehoevende langer thuis verzorgen – stagneert. Zorgaanbieders die de meeste intramurale bedden al hebben afgebouwd, kunnen cliënten niet helpen met een “Volledig pakket thuis”. Dat is een – financiële – regeling die het mogelijk maakt om mensen langer thuis te verzorgen, maar kan alleen worden gebruikt als ook intramurale bedden worden afgebouwd.

Marktwerking
Verder wil Actiz dat er betere voorwaarden voor marktwerking moeten zijn voor zorgaanbieders. ‘Er is bijvoorbeeld een productieplafond bij het zorgkantoor. Als het budget op is, kan de aanbieder geen zorg meer leveren ondanks dat er wel vraag is’, geeft Marleen Scheurkogel van Actiz een voorbeeld van scheve marktwerking. ‘Bij marktwerkin g is belangrijk dat de vraag van de cliënt het uitgangspunt is, niet het productieplafond.’

Persoonsvolgend budget
Zowel LOC als brancheorganisatie Actiz pleiten bij staatssecretaris Bussemaker voor het persoonsvolgend budget. Het belangrijkste verschil met het persoonsgebonden budget is dat het individudeel toegekende zorgbudget uitsluitend geoormerkt kan worden aangewend bij AWBZ-instellingen. ‘Cliënten hebben zo maximale invloed op hun eigen zorgplan en op de keuze voor de zorgaanbieder,’ aldus Yvonne van Gilse van de LOC.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.