Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

SER laat AWBZ intact

Als het aan de Sociaal-Economische Raad (SER) ligt, blijft de AWBZ grotendeels intact. De AWBZ-zorg die is gericht op herstel na een ziekte of ongeval komt in het basispakket van de zorgverzekering. Een deel van de welzijnsvoorzieningen dat nu nog onder de AWBZ valt, moet naar de gemeenten gaan. Langdurige ouderenzorg en de zorg voor gehandicapten blijven onder de AWBZ vallen.
SER laat AWBZ intact

Daarover is de SER het deze week eens geworden. Het kabinet had de SER om advies over de toekomst van de AWBZ gevraagd. Vrijdag presenteert de raad het advies officieel.

Budget
Van het AWBZ-budget van ruim 20 miljard euro gaat hoogstens 2 miljard euro naar gemeenten en de zorgverzekering, zegt FNV-bestuurder Henk van der Velden. De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) adviseerde kort geleden nog om de hele AWBZ af te schaffen, maar zover wil de SER niet gaan.

Onderdeel Wmo
De begeleiding die AWBZ-cliënten kunnen krijgen moet via de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) onder de gemeenten gaan vallen. Vorig jaar verdween op deze manier al de huishoudelijke verzorging uit de AWBZ. Alleen als de begeleiding deel uitmaakt van andere AWBZ-zorg, kan deze binnen de AWBZ blijven. De SER wil verder dat het AWBZ-budget niet meer via de instellingen wordt verdeeld, maar via de vraag van de cliënt.

Oorspronkelijke pakket
De AWBZ is decennia geleden ingesteld voor financiering van de langdurige zorg aan mensen die nooit meer beter zullen worden, zoals verstandelijk gehandicapten, ouderen en psychiatrische patiënten. Maar het oorspronkelijke pakket is in de loop van de jaren steeds verder uitgedijd. De kosten stijgen snel en bedragen dit jaar ruim 20 miljard euro. Dat is ongeveer 40 procent van de 54 miljard euro die in Nederland aan gezondheidszorg wordt uitgegeven.

AWBZ veranderen
Alle volwassen Nederlanders betalen premie voor de AWBZ-pot. Deskundigen waarschuwen al langer dat de kosten de pan uitrijzen en de volksverzekering op springen staat. Diverse organisaties, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), hebben al eerder geadviseerd om de AWBZ ingrijpend te veranderen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.