Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ: Kwaliteit ouderenzorg onder druk

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft tientallen verpleeg- en verzorgingshuizen op de vingers getikt over de kwaliteit van de zorg. Die holt achteruit. Instellingen zetten ongekwalificeerd personeel in vanwege financiële problemen, zeggen bestuurders van vakorganisaties Abvakabo en Nu’91.
IGZ: Kwaliteit ouderenzorg onder druk

Door Esther van Andel – In 2005 en 2006 was de zorg voor bewoners op verpleegafdelingen in een op de zeven verzorgingshuizen zo verslechterd, dat de IGZ deze instellingen per brief heeft gewaarschuwd. Dat schreef De Volkskrant zaterdag.

Slechte zorg
Instellingen hebben een uitgebreide vragenlijst van de Inspectie ingevuld over de kwaliteit van de zorg. De kans op slechte zorg steeg bij vijftien procent van de afdelingen. Bij een op de zeven verpleegafdelingen is de zorg verslechterd. Verpleeghuizen hebben risicopunten gekregen voor iedere risicovolle situatie op de verpleegafdelingen, een hoog ziekteverzuim en het ontbreken van een keurmerk. De peiling was een onderdeel van een kwaliteitsonderzoek in de gehele sector ouderenzorg.

Financiële tekorten
Vakbondsbestuurders zijn van mening dat de zorg aan ouderen in gevaar komt. Zeker vijftien instellingen komen miljoenen euro’s tekort, zeggen zij in De Volkskrant. Instellingen bezuinigen onder meer door lager opgeleid personeel aan te nemen.

Ongekwalificeerd personeel
‘Een groot deel van het dagelijkse werk in de zorg wordt overgenomen door ongediplomeerd of ongekwalificeerd personeel. We krijgen diverse geluiden hierover’, zegt Aalbert Mellema, beleidsmedewerkers bij NU’91. ‘Werkgevers zeggen: “Het valt wel mee”, maar niemand ontkent het.’

Tekort aan personeel
William Moorlog, regiobestuurder Noord-Holland bij de Abvakabozegt hetzelfde. Niet alleen het gebrek aan voldoende financiële middelen is een reden om ongekwalificeerd personeel in te zetten, ook de schaarste aan deskundig personeel speelt een rol. ‘Bij gebrek aan gekwalificeerd personeel, wordt op kwaliteit ingeleverd. Men is blij dat er in ieder geval handen aan het bed staan.’

Reactie Actiz
Werkgeversorganisatie Actiz erkent de financiële nood van verpleeg- en verzorgingshuizen, maar ontkent de inzet van ongekwalificeerd personeel onder haar leden. ‘Wij stellen hoge kwaliteitseisen aan onze leden en gaan ervan uit dat zij deskundig personeel inzetten. Als het klopt dat ondeskundig personeel wordt ingezet, is dit een punt van aandacht’, zegt woordvoerder Marleen Scheurkogel.

Situatie rampzalig
‘Wij hebben aan de bel getrokken wat betreft de financiële tekorten. De situatie is rampzalig, zeker in de thuiszorg. Er is te weinig geld én personeel om de juiste zorg te leveren. Maar het is zeker niet de ambitie van zorginstellingen om ondeskundig personeel in te zetten’, aldus Scheurkogel. De Inspectie onderzocht 229 verpleegunits van verzorgingshuizen. Daarvan zijn er 32 gewaarschuwd. Zorg + Welzijn Magazine komt in het maart-nummer met een uitgebreid achtergrondartikel over ongekwalificeerd personeel in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.