Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Prestatiebeloning moet aanbod kraamzorg verzekeren

Achmea stopt per 1 januari 2009 met de inkoop van kraamzorg via de kraamzorgveiling. Oorzaak: het tekort aan kraamverzorgenden. Achmea wil kraamzorgaanbieders nu binden met prestatiebeloning en als ‘preferred suppliers’.
Prestatiebeloning moet aanbod kraamzorg verzekeren

Door Carolien Stam – Het tekort aan kraam-verzorgenden maakt marktwerking in de kraamzorg lastig.

Achmea wil per 1 januari stoppen met de kraamzorgveiling. De zorgverzekeraar had deze veiling in 2005 geïntroduceerd om ook de kleinere zorgaanbieders op de markt een kans te geven. Maar om een veiling optimaal werkend te houden, is voldoende zorgaanbod een vereiste, aldus de zorgverzekeraar.

Monopolie
De kraamzorgveiling – uitgevoerd door Zorgveiling B.V. – had als doel het monopolie van de grote regionale kraamzorgcentra te doorbreken. Op de veiling konden ook kleine kraamzorgaanbieders hun diensten aanbieden. Dat heeft, volgens Achmea, de keuzevrijheid van de verzekerde en de klantgerichtheid van de kraamzorg verbeterd.

Marktwerking
Door de kraamzorgveiling is de marktwerking in de kraamzorg op gang gekomen, zegt Achmea. ‘Vóór de introductie van de kraamzorgveiling in 2005 werden klanten automatisch aan één van de grotere kraamzorginstellingen toegewezen en viel er voor de verzekerde niets te kiezen. Voor de zorgverzekeraars van Achmea was niet zichtbaar van welke kraamzorgcentra verzekerden gebruik maakten en wat hun oordeel over de kwaliteit van deze aanbieders was. Door de veiling is er beter inzicht gekomen in de vraag, het aanbod en de prijs van de kraamzorg’, vindt de zorgverzekeraar.

Hogere tarieven
Om de kwaliteit in de kraamzorg verder te stimuleren, gaan de Achmea zorgverzekeraars nu samenwerken met ‘preferred suppliers’ – voorkeursaanbieders. De verzekeraars van Achmea gaan werken met kraamzorgcentra die hebben bewezen goede zorg te leveren. Die krijgen een meerjarenovereenkomst aangeboden met hogere tarieven.

Zorggarantie
De preferred suppliers moeten hiervoor bepaalde kwaliteitscertificaten hebben (HKZ/BKE- en WHO-certificaat) en een goede beoordeling van hun klanten. Zij moeten bereid zijn om afspraken te maken over zorggarantie. Voor de niet-preferred suppliers geldt een reguliere overeenkomst van een jaar, met lagere tarieven. Afspraken over zorggarantie met deze aanbieders zijn minder absoluut.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.