Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Actief voor en door senioren

‘Ouderen voor anderen’. 65-Plussers worden uitgenodigd hun kwaliteiten en capaciteiten op vrijwillige basis in te zetten voor kwetsbare burgers. Dat is de kern van dit Wmo-proefproject: Wel-doen met overtuiging.
Actief voor en door senioren

De kennis en de levenservaring van ouderen mobiliseren voor de sociale kwaliteit van de buurt. Met dat uitgangspunt zijn in 2006 in zeven gemeenten in het Gemeenschappelijk Samenwerkingsverband Gewest Eemland een veertiental projecten gestart. Doel was het burgerinitiatief aanboren en stimuleren.
De pilots zijn in het kader van de door het ministerie van VWS gesponsorde Wmo-proeftuinen opgezet. Men wilde ervaring opdoen met de Wmo. De projecten in het gewest Eemland zijn gericht op het eerste prestatieveld van de Wmo: sociale samenhang in dorpen, wijken en buurten. Het gaat om burgerinitiatieven, alle projecten worden – vrijwillig – door 65-plussers uitgevoerd en zijn gericht op medeburgers uit alle leeftijdscategorieën.

Ervaringen
Na anderhalf jaar is de balans opgemaakt en krijgen zo’n tien projecten een vervolg. De pilots die uit de vraag van ouderen zijn ontstaan lopen goed, volgens projectleider Marieke Broersma. Zoals het project: taalmaatjes, waarbij een allochtone oudere wordt gekoppeld aan een autochtone oudere om een keer in de twee weken gezamenlijk iets te ondernemen.
Goed lopen ook de projecten die zijn gericht op het bevorderen van de zelfredzaamheid. ‘Maar het duurt wat langer voor deze echt gaan lopen,’ weet de projectleider. De samenwerking met een professionele organisatie is hier van belang. ‘Je moet een probleemeigenaar hebben, iemand die de kar trekt,’ volgens Marieke Broersma.

Schroom
Broersma: ‘Ouderen willen gevraagd worden om mee te werken. Het is belangrijk om mensen persoonlijk te benaderen als je ze wilt vragen vrijwillig mee te werken. Dan blijkt dat je soms je plannen moet bijstellen. Zo wilden we “Lunchcirkel” in de wijk bij ouderen thuis organiseren. Het idee was om een keer in de week met een aantal ouderen samen te lunchen bij iemand thuis. Dat werkte dus niet. Ouderen hebben vaak te veel schroom, ook schaamte om mensen thuis te ontvangen. Dan moet je dus een locatie zoeken en mensen activeren om te helpen met tafels dekken, afwassen. Het bleek ook nuttig om in eerste instantie een tafeldame te hebben, die de gesprekken op gang helpt.’

Activering
Dat vier projecten niet goed liepen, had heel verschillende oorzaken. Een project liep niet omdat het woon-zorgcomplex de locatie was voor ontmoeting. ‘We wilden dit zorgcentrum ombuigen tot een ontmoetingshuis in de buurt door een podium te bieden voor culturele activiteiten zoals een orgelspel en poëzie. Maar mensen wilden niet in een wozoco hun vrije tijd besteden. Ze zien het als een voorland, waar ze op dat moment nog niet actief willen zijn.’
Belangrijk leerpunt van de projecten was, aldus Marieke Broersma, dat ook 65-plussers voor vrijwilligerswerk geactiveerd kunnen worden op het moment dat ze er zelf ook baat bij hebben.

Meer lezen over dit project:

www.amersfoort.nl en doorklikken op Wet maatschappelijke ondersteuning
www.zilverenkracht.nl  en doorklikken op: actief ouder worden
www.beleidsplanwmo.nl  via de zoekfunctie

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.