Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

De veilige jongerenwerker

Jongerenwerkers hebben vaak te maken met agressie. Onlangs vertelde een van hen enkele hangjongeren te ontwijken, nadat zij eerder door de groep is bekogeld met stenen. Natuurlijk moeten professionals zelf hun eigen grenzen stellen. Maar wat kunnen werkgevers doen om de veiligheid van hun personeel te vergroten?
De veilige jongerenwerker

Steeds vaker hebben beroepsgroepen met een publieke taak zoals buschauffeurs en ambulancepersoneel te maken met geweld. De NS besloot haar personeel massaal te trainen in de omgang met agressie. Scholen beschikken over veiligheidsplannen. De overheid lanceerde de campagne ‘Meer veiligheid op straat’. Maar het jongerenwerk heeft nog geen antwoord op de toenemende agressie.

Veilig jongerenwerk verdient meer aandacht, juist vanwege de doelgroep waarmee zij werkt – de opgroeiende jeugd tussen 12 en 23 jaar. Adolescenten zoeken naar een eigen identiteit en experimenteren hoort hierbij. Jongeren verkennen en overschrijden daarmee soms hun eigen grenzen, maar vaak ook die van anderen.

Dit grensoverschrijdende gedrag zien veel jongerenwerkers als onlosmakelijk deel van het werk. De opstandige puber kan nu eenmaal agressief zijn, zeker in groepsverband. Jongerenwerkers trekken daarom niet snel aan de bel wanneer zij zich hierdoor onveilig voelen. Zo houdt de machocultuur binnen de beroepsgroep stand.

Het jongerenwerk is voortdurend in ontwikkeling. Dit jaar stelde de welzijnsbranche eisen aan de professionele jongerenwerker door middel van een aantal vastgestelde competenties. Verdere professionalisering staat op de agenda, maar de veiligheid van de jongerenwerker blijft grotendeels onbelicht.

De werkgever moet kunnen instaan voor een veilige en plezierige werkomgeving voor de jongerenwerker. Integraal veiligheidsbeleid voor alle niveau’s binnen de organisatie draagt hieraan bij. Maar dit bestaat niet alleen uit wat afspraken op papier. Beleid moet beklijven. Dat kan alleen als de noodzaak ervan wordt erkend, de aanpak aansluit bij de praktijk en door iedereen wordt ondersteund.

De Twern, een maatschappelijke organisatie in Tilburg, voert sinds een aantal jaar een actief veiligheidsbeleid, nadat een medewerker bij een vechtpartij betrokken raakte. Samen met het personeel stelde De Twern een veiligheidsprotocol op, maakte samenwerkingsafspraken met politie en gemeenten en trainde zijn jongerenwerkers om te gaan met agressie.

Integraal veiligheidsbeleid vergt blijvende investeringen van zowel de directie, teammanagers als individuele professional. Maar het levert ook veel op. Jongerenwerkers voelen zich een gewaardeerd professional en gaan met plezier naar hun werk. Zij weten jongeren effectiever te benaderen en vinden meer steun binnen de organisatie als ze toch met fysiek of verbaal geweld worden geconfronteerd.
Nu een actief veiligheidsbeleid in andere beroepsgroepen succesvol blijkt, kan het jongerenwerk niet langer achterblijven. Als de professional steviger in zijn schoenen staat, blijkt dat ook in de kwaliteit en beleving van zijn werk.
 
Jolet Swagers (1983) werkt als adviseur bij K2Adviesbureau voor Jeugdvraagstukken. K2 versterkt het jeugdbeleid van overheden, het werk van jeugdvoorzieningen en de kracht van ouders en de jeugd zelf. Jolet is ervaren in procesmatige ondersteuning, onderzoeksmatige activiteiten en houdt zich bezig met diverse beleidsvraagstukken.

 

3 REACTIES

  1. de veiligheid van de jongerenwerker.. er wordt hier teveel in dualisme gedacht. op een andere manier komt juist hierdoor de veiligheid van jongeren in gevaar. want door deze benadering staat jongerenwerker en jongere tegen over elkaar. dit kan weerstand oproepen en juist de situatie triggeren die men met het bovenstaande betoog zou willen voorkomen. dat mensen zo lijnrecht tegenover elkaar staan heeft een andere diepere oorzaak. de voorgestelde maatregel is slechts symptoombestrijding in een maatschappij die ziek en verwrongen is.

  2. Lees alle reacties
  3. de veiligheid van de jongerenwerker.. er wordt hier teveel in dualisme gedacht. op een andere manier komt juist hierdoor de veiligheid van jongeren in gevaar. want door deze benadering staat jongerenwerker en jongere tegen over elkaar. dit kan weerstand oproepen en juist de situatie triggeren die men met het bovenstaande betoog zou willen voorkomen. dat mensen zo lijnrecht tegenover elkaar staan heeft een andere diepere oorzaak. de voorgestelde maatregel is slechts symptoombestrijding in een maatschappij die ziek en verwrongen is.

  4. de veiligheid van de jongerenwerker.. er wordt hier teveel in dualisme gedacht. op een andere manier komt juist hierdoor de veiligheid van jongeren in gevaar. want door deze benadering staan jongerenwerker en jongere tegen over elkaar. dit kan weerstand oproepen en juist de situatie triggeren die men met het bovenstaande betoog zou willen voorkomen. dat mensen zo lijnrecht tegenover elkaar staan heeft een andere diepere oorzaak. de voorgestelde maatregel is slechts symptoombestrijding in een maatschappij die ziek en verwrongen is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.