Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Huisartsen bezorgd om functioneren wijkteams

De toegang tot de jeugdzorg is problematisch, zeggen de huisartsen. In een onderzoek tonen huisartsen zich ook bezorgd over het functioneren van de wijkteams en de omgang met persoonlijke informatie.
jeugdzorg
Jonge patiënten met complexe problemen moeten langer dan een maand wachten voor jeugd-ggz. - Foto: iStock

Dat blijkt uit een peiling van de landelijke huisartsenvereniging LHV onder zo’n 1000 huisartsen. 44 Procent van de huisartsen zegt dat hun jonge patiënten met complexe problemen langer dan een maand moeten wachten voor ze kunnen worden verwezen naar de jeugd-ggz. Ook vinden de huisartsen dat de afspraken met het wijkteam vaak niet worden uitgevoerd en dat het contact met het wijkteam lang niet altijd goed is. ‘Dat leidt ertoe dat meer dan de helft van de huisartsen aangeeft geen vertrouwen te hebben in de wijkteams,’ aldus de LHV.

De wachttijden voor ggz-hulp aan jongeren in West-Brabant lopen al voor de zomer fors op van zes weken tot drie maanden. De gemeenten zouden fors bezuinigen op de ggz-zorg, waardoor niet alle vacatures ingevuld kunnen worden en er dus een tekort aan behandelaars is. Lees meer>>

Beroepsgeheim

De huisartsen maken zich zorgen over de privacy van hun jonge patiënten, omdat ze zien dat zowel gemeenteambtenaren als zorgverleners in de wijkteams niet zorgvuldig omgaan met gevoelige informatie. Huisartsen houden zich aan de strikte KNMG-regels voor het medisch beroepsgeheim. ‘Bij gemeenten bestaat nog grote onbekendheid met de privacy-regels en met veilige methodes om gegevens uit te wisselen’, volgens de LHV.

Het College Bescherming Persoonsgegevens maakt geen bezwaar tegen de regeling waarmee jeugdhulpaanbieders hun beroepsgeheim mogen doorbreken. Maar dat moet wel onder strikte voorwaarden. Lees meer>>

Wijkteam

Twee derde van de huisartsen geeft in de peiling aan direct of indirect contact te hebben met de gemeente over jeugdzorg. In 42 procent van de gevallen zijn er geen duidelijke afspraken gemaakt met de wijkteams. Als er wel afspraken worden gemaakt (in 45 procent van de gevallen), dan wordt daar vaak niet naar gehandeld (60 procent). Daardoor weten huisartsen vaak niet hoe het wijkteam is samengesteld, krijgen ze geen terugkoppeling over patiënten en weten ze niet hoe wordt omgegaan met privacygevoelige informatie.

Contact

De LHV gaat met de vertegenwoordigers van gemeenten, ggz en jeugdzorg in gesprek over betere samenwerking en hoe zorgvuldig omgegaan kan werden met gevoelige informatie van deze kwetsbare groep jongeren.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.