Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspectie: hulp aan mishandelde kinderen faalde

Twee zwaar verwaarloosde kinderen uit Roelofarendsveen hebben te weinig hulp gekregen van hulpverleners. Die hebben niet goed samengewerkt en niet genoeg gedaan met signalen van mishandeling. Aldus de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Een twaalfjarig meisje werd in februari van dit jaar ernstig onderkoeld aangetroffen in haar huis. Haar stiefmoeder had een ambulance gebeld, omdat ze onwel was geworden. Het meisje belandde in zorgwekkende toestand in een ziekenhuis. Het Openbaar Ministerie verrichtte onderzoek, het bleek dat het meisje in de vrieskou op een natte matras moest slapen bij een open raam. Later werd duidelijk dat de oudere broer van het meisje ook verwaarloosd en mishandeld werd. Zijn mond werd bijvoorbeeld met tape dichtgeplakt en het kind werd vernederd. De vader (45) en de stiefmoeder (34) zitten vast op verdenking van poging tot doodslag.

Kindermishandeling

De Inspectie voor de Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheid hebben onderzoek gedaan naar de rol van de hulpverlening aan het gezin. De hulpverleners hebben gefaald. ‘De hulpverlening was onvoldoende gericht op de veilige ontwikkeling van de twee kinderen’, aldus de Inspecties. Er waren al sinds 2003 zorgen over het gezin. In 2008 en in 2009 meldde de school dat de kinderen mogelijk werden mishandeld. De biologische moeder klaagde daarover, maar dat werd vanwege de echtscheiding niet geloofd.

Signalering

De samenwerking tussen betrokken organisaties en betrokken professionals was onvoldoende en onvolledig, zegt de Inspectie. ‘Zorgelijke signalen zijn niet nader onderzocht en niet systematisch in kaart gebracht, waardoor patronen niet herkend zijn. Mogelijke signalen van kindermishandeling zijn te weinig gedeeld met andere professionals en daardoor niet in samenhang beoordeeld. Concrete afspraken over het beperken van veiligheidsrisico’s werden niet gemaakt. Ook stelden professionals niet vast of risico’s op onveiligheid waren verminderd.’

Een van de stappen in de Meldcode huiselijk geweld is het gesprek aangaan met ouders en kind als je vermoedt dat er sprake is van huiselijk geweld en mishandeling. Maar hoe voer je zo’n lastig gesprek? Lees meer>>

Meldcode

Binnen zes maanden moeten de betrokken jeugdbeschermingsinstellingen, jeugdhulp, ziekenhuis en de Veilig Thuis-organisatie – die signalen van kindermishandeling nota bene onderzoekt – verbeterpunten invoeren en concrete maatregelen nemen. Zoals het toepassen van de meldcode, bereikbaarheidsdienst van de professional, een vertrouwenspersoon waar kinderen terecht kunnen, afspraken over samenwerking en hoe afspraken onderling te maken. De inspectie zal beoordelen of de verbeteringen voldoende zijn.

Lees hier meer over dit incident in het rapport van de Inspectie jeugdzorg>>

<div class=”kader”>

               <img src=“te-vervangen”>

               <p class=”kader-body”>

                              Hier tekst invullen

                              <a href=”http://www.website.nl/link-naar-artikel”>Lees meer&gt;&gt;</a>

               </p>

</div>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.