Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Voldoende aandacht voor Ruben en Julian’

De instellingen die betrokken waren bij het gezin van de vermoorde broertjes Ruben en Julian uit Zeist waren voldoende gericht op een veilige en gezonde ontwikkeling van de twee jongens. Dat staat in een rapport van de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Volksgezondheid dat het kabinet maandag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
'Voldoende aandacht voor Ruben en Julian'
Foto: ANP Photo

De twee broers (7 en 9) werden dit voorjaar door hun vader vermoord. Die pleegde dezelfde dag zelfmoord. De vader zou in de week dat hij zichzelf en zijn kinderen doodde, worden gehoord door de politie op verdenking van kindermishandeling. De Raad voor de Kinderbescherming wilde de jongens onder toezicht laten stellen. De ouders lagen al met elkaar overhoop sinds hun scheiding in 2008.

Signalen serieus genomen

Sinds 2009 waren ongeveer 15 instellingen en instanties betrokken bij hulpverlening aan het gezin. ‘Een bijzonder schrijnende casus’, aldus de inspecties. De moeder vreesde voor de veiligheid van de kinderen bij hun vader, maar de vader zei dat haar doel alleen was zijn zoons bij hem weg te houden. Volgens het rapport hebben alle betrokken hulpverleners de signalen van de moeder voldoende serieus genomen. De vader stelde zich lange tijd betrokken, redelijk en meewerkend op.

Verbetering

‘Beide ouders wilden het beste voor hun kinderen. Zij stonden open voor vrijwillige hulpverlening en er was op sommige momenten verbetering zichtbaar’, staat in het rapport. Maar de situatie was volgens de onderzoekers voor beide ouders zeer belastend en mede daardoor laaide de strijd eind 2012 weer op. In januari 2013 deed de moeder samen met Ruben aangifte wegens mishandeling door zijn vader bij de politie. Zij mailde aan verschillende hulpverleners dat ze heel bang was voor de reactie van haar ex-man.

Co-ouder

De vader kwam bij de instanties echter reëel en redelijk over. Daarom mocht hij co-ouder blijven in de tijd dat de intussen ingeschakelde Raad voor de Kinderbescherming onderzoek deed. Dat onderzoek duurde tot eind april en leverde een voor de vader negatief advies op. Volgens zijn familie was de tijd tussen de aangifte en het advies zeer zwaar voor de vader, die zich zwartgemaakt voelde.

Geen overleg

De Raad voor de Kinderbescherming zegt dat er bijna geen overleg en contact tussen alle betrokken hulpverleners was. De inspecties hebben daarvoor geen bewijs gevonden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.