Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Peuterconsulent overtuigt ouders van aanpak taalachterstand

Rotterdam heeft vanaf deze maand 22 peuterconsulenten in de stad rondlopen. Die moeten ouders met kinderen met een taalachterstand ervan overtuigen hun kind naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of zogeheten groep nul te brengen. Die laatste is bedoeld voor 2,5 tot 4 jarigen om taal- en ontwikkelingsachterstanden weg te werken.
Peuterconsulent overtuigt ouders van aanpak taalachterstand

De 22 consulenten zijn woensdag aan de slag gegaan, maakte de gemeente bekend. Rotterdam begon een jaar geleden met een proef in drie deelgemeenten. De peuterconsulenten stimuleerden ouders vanuit de centra voor jeugd en gezin.

Centra
In de gemeente Rotterdam gaat 75 procent van de kinderen die in de doelgroep vielen, nu naar een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of groep nul. Begon de gemeente met zeven consulenten, nu gaan in totaal 22 peuterconsulenten aan de slag bij alle centra voor jeugd en gezin.

Huisbezoek
Standaard spreken artsen en de wijkverpleegkundigen op het consultatiebureau ouders aan op een eventuele taalachterstand van het kind. Zij verwijzen ze dan door naar de peuterconsulent. ‘Als een kind van 30 maanden met een taalachterstand nog niet deelneemt aan een programma voor- en vroegschoolse educatie (vve), gaat de peuterconsulent op huisbezoek om er bij ouders op aan te dringen dat wel te doen’, licht een woordvoerster toe.

Basisschool
Onderwijswethouder Hugo de Jonge (CDA) denkt dat via deze aanpak het mogelijk moet zijn om minstens 85 procent van de 2- en 3-jarige kinderen die dit het hardst nodig hebben in een groep nul te krijgen. Zo moeten kinderen uiteindelijk zonder taalachterstand aan de basisschool beginnen. De consulenten kunnen echter geen sancties uitvaardigen.

 

Bron: ANP/ANP-PHoto/Valerie Kuypers

1 REACTIE

  1. heel goed initiatief! hebben deze consulenten ook nog een logopedische achtergrond? En zo nee, hoe komen zij dan aan de wijsheid om ouders te adviseren hoe de taalachterstand, indien geen taalstoornis, aan te pakken? goed werk van de artsen en verpleegkundigen ook, alleen zullen er ook kinderen tussen zitten die echt individuele logopedie nodig hebben. Dus dan wordt de vraag naar een logopedist toch weer noodzakelijk!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.