Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Mensen met schulden niet serieus genomen’

Veel mensen met schulden die aankloppen bij de schuldhulpverlening in hun gemeente, voelen zich niet serieus genomen. In hun ogen wordt er altijd van uitgegaan dat ze zelf schuldig zijn aan hun penibele financiële situatie, terwijl dit lang niet altijd terecht is. Zij ervaren de overheid vaak als obstakel bij het oplossen van hun problemen.
'Mensen met schulden niet serieus genomen'

De Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer zegt in een rapport, dat vrijdag wordt gepubliceerd, dat hij daarover de nodige klachten heeft ontvangen van schuldenaren. Hij vindt daarom dat mensen in financiële nood met meer respect moeten worden behandeld.

Nieuwe schulden
Volgens de ombudsman komt uit de klachten het beeld naar voren dat schuldenaren vaak lang moeten wachten voor een eerste gesprek plaatsvindt met de schuldhulp. Uit rondetafelgesprekken bleek dat de bureaucratie de laatste jaren is toegenomen. ‘Schuldenaren klagen ook dat niet direct contact wordt gelegd met schuldeisers. Hierdoor lopen bestaande schulden op en soms ontstaan hierdoor ook weer nieuwe schulden.’

Dwarsliggen
Bovendien lopen door toedoen van de overheid, schulden soms onnodig op, constateert Brenninkmeijer. Veel mensen klaagden in de eerste maanden van 2012 over de onterechte verrekening van lopende toeslagen (bijvoorbeeld voor huur en zorg). Vooral mensen met lage inkomens kwamen daardoor acuut in de financiële problemen. De overheid zou ook als schuldeiser steeds vaker dwarsliggen.

Wachtlijst
Schuldhulp moet niet alleen oog hebben voor de financiële problemen, aldus de ombudsman. Vaak zijn er meerdere problemen en diverse hulpverleners betrokken. Het komt voor dat schuldenaren bij diverse hulpinstanties op de wachtlijst staan, waardoor de schuldenproblematiek onnodig wordt vertraagd.

Jongeren
Brenninkmeijer waarschuwt ervoor dat brede en toegankelijke schuldhulp in gevaar dreigt te komen. Meer mensen kunnen de eindjes niet aan elkaar knopen, terwijl er bij de overheid minder geld is om die mensen te helpen. Er kan volgens hem meer worden gedaan aan preventie. Hij ziet dat jongeren steeds vaker worden geconfronteerd met geldzorgen. De overheid zou hen vaker op tijd bewust moeten maken van de risico’s.

Bron: ANP / ANP Photo

2 REACTIES

  1. De overheid zorgt ervoor dat mensen in de schulden komen als je je premie niet meer kan betalen omdat je zonder werk zit ach gooi er maar een boete op en nog een en nog een en uiteindelijk is de schuld zo hoog dat mensen er niet meer uitkomen overheid.En dan probeer je een regeling te treffen en dat kan niet volgens de overheid maar het kan wel als de overheid je een deurwaarder op je nek stuurt en er nog eens kosten bovenop komen dan kan je wel een regeling krijgen van de deurwaarder.Hoe werkt de overheid mensen in de schulden nou zo dus en dat doen ze zo al 2 jaar.Ik kan het niet meer betalen ik zou niet weten waarvan als je boete op boete krijgt dan kom je er nooit meer uit en dat allemaal door de overheid dank u wel overheid U heeft er voor gezorgd dat mensen nog meer schulden krijgen dank u wel CVZ goed gedaan gezinnen kapot maken heel goed zijn jullie bezig!!!!

  2. Lees alle reacties
  3. De Landelijke organisatie Sociaal Raadslieden / MOgroep wijst met gedegen onderzoek al langer op de overheid als 1 van de veroorzakers van hogere schulden. Diezelfde overheid maakte het van de week wel heel erg bont door vooruitlopend op de behandeling van de Fraudewet in de Tweede Kamer het bericht de wereld in te sturen dat 90 % van de Nederlanders het eens is met de stelling dat ‘de uitkering van fraudeurs gestopt mag worden.’ De sociaal raadslieden zien in de praktijk de realiteit daar achter: kinderen zijn de dupe, de maatschappelijke schade is enorm door nog hogere schulden, huisuitzetting enz. Natuurlijk: fraude moet je aanpakken, maar met preventie, vroegsignalering, een goed structureel sociaal vangnet, voldoende maatschappeliijk werkers en sociaal raadsliedenwerk in elke gemeente kom je verder. http://www.mogroep.nl/actueel/nieuws/1592

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.