Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Autisme in toekomst te behandelen’

Autisme is in de toekomst te behandelen. Dat denken hersenonderzoekers van onder meer de UMC’s in Utrecht en Nijmegen. Zij hebben samen met andere Europese instellingen een subsidie van 1,5 miljoen euro ontvangen voor onderzoek naar autisme.
'Autisme in toekomst te behandelen'

‘Vroeger dachten we dat autisme niet aan te pakken was’, zegt  hersenonderzoeker prof. dr. Peter Burbach van het UMC Utrecht. ‘Wij hebben inmiddels geleerd dat ontwikkelingsstoornissen van de hersenen mogelijk wel te beïnvloeden zijn. In proefdiermodellen voor autisme is het al gelukt om gedragveranderingen deels te herstellen. We denken nu dat ontwikkelingsstoornissen in de hersenen van mensen met autisme misschien ten dele terug te draaien zijn. Dat zou kunnen resulteren in minder stereotiep gedrag en verbeterde communicatie.’

Ontstaan

Het project omvat zo’n 30 miljoen euro en er werken 20 universiteiten en 6 farmaceutische bedrijven uit heel Europa in samen. Het bedrag is het grootste dat ooit in één keer aan autisme-onderzoek is uitgegeven. De wetenschappers hopen het ontstaan van autisme beter te begrijpen om zo tot een behandeling te komen.

Gedrag

Autisme is een ernstige ontwikkelingsstoornis die levenslang blijft bestaan en niet te genezen is. Ongeveer één procent van de kinderen heeft last van autisme-achtige stoornissen. Mensen met autisme hebben beperkingen in de omgang met anderen, problemen met communiceren, steeds terugkerend stereotiep gedrag of bewegingen, en weerstand tegen veranderingen.

 

Bron: UMC Utrecht/ANP-Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.