Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Bewustwording nodig onder jonge mantelzorgers'

Eén op de vier jongeren in Utrecht groeit op in een gezin met een langdurig ziek familielid. Deze jongeren hebben een verhoogde kans op schooluitval en gezondheids- en gedragsproblemen. De jongerendenktank U-shake en de gemeente Utrecht organiseren deze week de ‘Week van de jonge Mantelzorgers’. Met als doel jongeren zich bewust worden van hun eigen rol als jonge mantelzorger.
'Bewustwording nodig onder jonge mantelzorgers'

Op vier verschillende ROCASA scholen in Utrecht worden deze week talkshows georganiseerd. Een team van jonge mantelzorgers en professionals op het gebied van mantelzorg gaan in gesprek met eerste- en tweejaars studenten. De ervaringen van mantelzorgers moet hun omgeving meer bewust maken van de rol van een jonge mantelzorger.

Gezond
'Vaak weten jongeren niet wat een jonge mantelzorger is, laat staan of ze er één zijn', schrijven de organisatoren op een webblog. De 20-jarige Salima zegt bijvoorbeeld: ‘Ik dacht altijd dat ik de enige was die dagelijks voor mijn jongere broertje moet zorgen. Maar nu ik de andere jonge mantelzorgers heb gehoord voel ik me niet meer alleen.’ U-shake en de gemeente Utrecht benadrukken dat goede en tijdige ondersteuning van jonge mantelzorgers (emotionele) problemen nu en op latere leeftijd kan voorkomen.

Mantelzorger
Iedereen die ten minste drie maanden lang of ruim acht uur per week voor een ziek of gehandicapt familielid, buur of vriend zorgen, kan een mantelzorger genoemd worden. Het grootste deel van de dagelijkse hulp en zorg die mensen thuis ontvangen, komt van familieleden en vrienden. Dit is een diverse groep mensen: van jong tot oud, autochtoon of allochtoon. In de stad Utrecht zijn er ongeveer 49.500 mensen die zorgen voor een ander.

Magazine
De week van de jonge mantelzorgers loopt van 12 tot en met 19 maart. Utrecht is de eerste gemeente die een week voor mantelzorgers organiseert. In het aprilnummer van Zorg + Welzijn magazinewordt ook aandacht besteed aan dit thema.


 

Bron: ANP/ANP-Photo

122074

Gerelateerde tags

Eén reactie

  • no-profile-image

    Lissy

    Fijn dat er actieve aandacht is voor deze, veel al onder de radar, doelgroep. Ik heb hierover vorig jaar een artikel geschreven voor mijn afstuderen van het HBO. Wellicht een toevoeging? Mocht er interesse zijn, hoor ik het graag!

Of registreer je om te kunnen reageren.