Registreren Waarom moet u zich registreren voor deze site? Lees meer

'Gezinnen sneller en vaker dakloos'

Het aantal dakloze gezinnen neemt snel toe en is sinds 2009 met een derde gestegen. De daklozenopvang kan dat niet aan en slaat alarm. Daarover berichtte maandag het actualiteitenprogramma EenVandaag. De Federatie Opvang Nederland bepleit extra plekken voor gezinnen in de crisisopvang.
'Gezinnen sneller en vaker dakloos'

Vorig jaar zaten ruim 9000 kinderen in een van de 1200 opvangvoorzieningen voor daklozen en opvanghuizen voor vrouwen. Enkele opvangcentra spreken in de uitzending van 'de nieuwe sociaal-economische daklozen': een groep die ze daarvoor veel minder zagen en anders dan de traditionele daklozen.

Weigeren
De Federatie Opvang Nederland stelt dat de centra steeds vaker gezinnen moeten weigeren. Ze pleit voor maatregelen voor eerder ingrijpen, en afschaffen van wachttijden voor bijstand. 'Eenmaal dakloos zijn de kosten van herstel vaak veel hoger', concludeert de koepel.


sitestat

Bron: ANP/EenVandaag

Alexandra Sweers

Gerelateerde tags

4 reacties

 • no-profile-image

  Inderdaad, de woningbouw kan je helpen, zelfs nadat ze rechterlijke toestemming hebben om je te verwijderen, omdat veel mensen helemaal niet meer reageren. Kunnen ze nogsteeds die mensen in het huis helpen, ze zijn niet verplicht om ze het huis uit te gooien. Tevens vreemd dat bij huisuitzettingen geen psych/oloog/iater aanwezig of andere hulpinstanties aanwezig zijn. Want vaak moeten mensen iets tekenen en zijn die mensen in die toestand wel in staat om zaken te tekenen? Dat zou een psycholoog/psychiater kunnen vaststellen.

 • no-profile-image

  hennies

  Deze mensen moeten door de schuldhulp verlening en Maatschappelijk werk worden geholpen. ik vind dat gemeenten en gemeenschap hier nalatig zijn. Deze mensen moeten uit de daklozen huizen!! daar horen kinderen niet thuis.

 • no-profile-image

  Diane Mulders

  Mee eens. Wel zijn er steeds meer WBC's die willen samenwerken met zorgaanbieders. Wij (LIMOR) werken ook samen met verschillende WBC'S. Wanneer er sprake is van huurachterstand, vervuiling of overlast meldt de WBC huurders bij ons aan. Wij gaan in gesprek en kijken samen met het gezin wat er nodig is om de problemen aan te pakken. We doen er vaak meer dan alles aan om gezinnen te motiveren om aan de slag te gaan, maar het komt meer dan eens voor dat uitzetting niet meer kan worden voorkomen omdat mensen wel kansen krijgen, maar deze kansen (door wat voor redenen ook) niet aanpakken.

 • no-profile-image

  heleen van der leest

  Daklozenopvang kost ook geld. Het gezin had beter in hun woning kunnen blijven. Waar is het sociale gevoel van de woningcooperatie en hun gemeente? Is er geen diaconie in hun woonplaats die kan bijspringen?

Of registreer je om te kunnen reageren.