Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Meldcode Kindermishandeling: dwangmiddel of samenwerkingsvoorwaarde?

Het Rotterdamse Riagg Rijnmond weigert de meldcode Kindermishandeling te ondertekenen. De ggz-instelling loopt vervolgens 350.000 euro Wmo-subsidie mis. Dat is een strafkorting, vindt directeur Jos Lamé. Wethouder Jantine Kriens stelt dat de organisatie zonder meldcode aan niet aan de voorwaarden voldoet.
Meldcode Kindermishandeling: dwangmiddel of samenwerkingsvoorwaarde?

In een opiniestuk in NRC Handelsblad stelt Lamé dat een kleine groep politici met de meldcode – waarin staat beschreven hoe om te gaan met vermoedens van mishandeling – met bestuurlijk geweld eenheid van denken en doen afdwingt. Politici simplificeren hiermee complexe situaties en infantiliseren daarmee zowel klanten als professionals, aldus de directeur.

Zwart-wit
‘De politiek zadelt de maatschappij op met inadequate organisatievormen’, vindt Lamé. ‘Zij propageert uitgaan van zwart-witsituaties, dat er altijd heldere diagnoses zijn die tot de juiste interventies leiden en dan met een gegarandeerde uitkomst.’

Onterecht
De Rotterdamse wethouder Jantine Kriens schrijft in reactie op Lamé, in dezelfde krant, dat veel beroepskrachten die signalen van kindermishandeling oppikten daarmee niet uit de voeten konden. En dat daarom in samenwerking met professionals een meldcode is ontstaan die succesvol blijkt: ‘Het aantal meldingen van huiselijk geweld is aanzienlijk gestegen.’ Volgens de directeur van de ggz-instelling blijkt uit onderzoek dat de helft van de aanklachten van mishandeling onterecht is.

Voorwaarden
Het feit dat Riagg Rijnmond weigert mee te werken aan de meldcode, getuigt van een andere visie en werkwijze, volgens Kriens. ‘Maar de gemeente bepaalt aan welke voorwaarden een organisatie moet voldoen om subsidie te krijgen.’ Met het niet ondertekenen van de meldcode voldoet Riagg Rijnmond niet aan de voorwaarden.

Maasmeisje
Ook Bureau Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland reageert op de Rotterdamse situatie. ‘Het mishandelde kind is niet gebaat bij de Rotterdamse patstelling’, zegt bestuurssecretaris Marielle Vavier. ‘De weerstand van Riagg Rijnmond tegen de illusie dat ondertekende protocollen incidenten zoals het Maasmeisje kunnen uitbannen, is begrijpelijk. Maar door niet te melden
laat de Riagg kinderen die worden mishandeld in de kou staan.’ Volgens Vavier is samenwerken juist van belang. ‘De expertise van de volwassenen-ggz wordt vaak node gemist bij belangrijke besluiten die Bureau Jeugdzorg moet nemen over ondertoezichtgestelde en uithuisgeplaatste kinderen.’

Lees het opiniestuk ‘Kindermishandeling pak je samen aan’ van Bureau Jeugdzorg Haaglanden en Zuid-Holland hier.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn  Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: NRC Handelsblad/Foto: ANP/Roos Koole

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.