Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ongezonde leefstijl laagopgeleide jongeren vereist andere aanpak

Het is belangrijk dat de sociale omgeving van het kind, en dan vooral de ouders, meer worden betrokken bij preventie van ongezond gedrag dan nu het geval is. Ook moet de weerbaarheid van jongeren worden vergroot, zodat ze beter bestand zijn tegen groepsdruk.
Ongezonde leefstijl laagopgeleide jongeren vereist andere aanpak

Laagopgeleide jongeren vertonen vaker een ongezonde leefstijl dan hoogopgeleide jongeren. Ze beginnen er ook eerder mee. Ze roken meer, gebruiken vaker cannabis en drinken vaker grote hoeveelheden alcohol dan jongeren met een hogere opleiding. Ook hebben ze vaker op jonge leeftijd riskante seks.

Basisschool
Omdat ongezond gedrag vaak al voor de middelbareschoolleeftijd begint, is het zaak de interventies te laten starten in de hoogste groep(en) van de basisschool. De huidige aanpak is onvoldoende, aldus het RIVM-rapport ‘Middelengebruik en seksueel gedrag van jongeren met een laag opleidingsniveau’, dat donderdag is gepubliceerd.

Hyperactiviteit
De directe sociale omgeving (vrienden en ouders) speelt een belangrijke rol bij het ongezonde gedrag van laagopgeleide jongeren. Ook sociaalemotionele problemen zijn van invloed, zoals gedragsproblemen en hyperactiviteit. Het bestaande preventieaanbod voor jongeren met een lage opleiding is echter gering. Bovendien sluit het grootste deel ervan onvoldoende aan bij invloeden op het ongezonde gedrag. Pogingen om ongezond gedrag te verminderen, werken daardoor niet altijd of hebben alleen effect op de korte termijn.

Het RIVM-rapport is tot stand gekomen in samenwerking met het Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving (IVO), het Trimbos-instituut, de Universiteit Utrecht en het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Het rapport bestaat uit een analyse van het Nederlandse deel van de internationale studie Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) en uit literatuuronderzoek.

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Bron: RIVM/Foto: Lex van Lieshout/ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.