Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Signalering kindermishandeling in Utrecht succesvol’

De Utrechtse aanpak om gevallen van kindermishandeling beter te signaleren blijkt succesvol en krijgt een vervolg. ‘We zien een significante stijging van het aantal signaleringen van kindermishandeling bij zes Utrechtse ziekenhuizen, sinds we drie jaar geleden met het project begonnen', zegt Pauline van der Loo (Alleato).
'Signalering kindermishandeling in Utrecht succesvol'

Van der Loo is regiocoördinator bij het project ‘Signalering en doorverwijzing kindermishandeling’ bij zes ziekenhuizen in de provincie Utrecht. Alleato is een centrum voor maatschappelijke ontwikkeling, een soort provinciaal adviesbureau voor sociale vraagstukken, en heeft het project in 2007 geïnitieerd. 

De deelnemende partijen waren zes ziekenhuizen, Bureau Jeugdzorg, Advies en Meldpunt Kindermishandeling, zorgverzekeraars en de provincie Utrecht. Deze partijen ondertekenden vandaag het nieuwe ‘Convenant 2010’, tijdens een symposium in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden. Dat deden ze onder toeziend oog van minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin).  

Specifieke scholing
Het succes van de Utrechtse aanpak is volgens Van der Loo onder meer te danken door specifieke scholing van artsen en verpleegkundigen die werken op de spoedeisende hulp. Kinderen met een gebroken neus, blauwe plekken of brandwonden: niet elke arts op de eerste hulp ziet hier een potentieel slachtoffer van kindermishandeling in, zegt Van der Loo.

Coördinator kindermishandeling
Symptomen van kindermishandeling zijn vaak moeilijk van andere symptomen te onderscheiden. Om al die verborgen signalen beter te kunnen herkennen, werken Utrechtse professionals sinds 2007 nauw samen. ‘Ook hebben de zes ziekenhuizen elk een coördinator kindermishandeling aangesteld, is er in elk ziekenhuis een werkgroep of commissie kindermishandeling in het leven geroepen en wordt er nauwer samengewerkt met het Advies en Meldpunt Kindermishandeling’, zegt Van der Loo. 

Niet pluis
Van alle kinderen die zich op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis melden, is 3 à 4 procent het slachtoffer van kindermishandeling, blijkt uit buitenlands onderzoek. In de provincie Utrecht werd in 2007 ongeveer 1 procent herkend. Of dat er nu meer zijn, durft Van der Loo nog niet te zeggen. In 2009 kwamen ruim 33.000 kinderen op de eerste hulp in een van de zes Utrechtse ziekenhuizen, bij 688 gevallen was er ‘iets niet pluis’, zegt Van der Loo. Dat is twee procent.

Artsen alerter
Van der Loo: ‘Iets niet pluis betekent nog helemaal niet dat er daadwerkelijk sprake is van kindermishandeling, maar wel dat er vermoedens zijn. Het is ongelooflijk belangrijk om er zo vroeg mogelijk bij te zijn en actie te ondernemen. Ik durf nog geen harde conclusies te trekken, maar ik weet wel dat artsen veel alerter zijn geworden. We zijn op de goede weg. Dat blijkt ook wel uit de aandacht die we krijgen: ziekenhuizen uit andere delen van het land zijn geïnteresseerd in onze aanpak, net als de Inspectie voor de Gezondheidszorg en verschillende ministeries.’

Link: Symposium aanpak kindermishandeling

Meer nieuws in uw inbox? Klik hier voor de gratis Zorg + Welzijn Nieuwsbrief. Voor meer achtergronden en opinies, neem hier een abonnement op Zorg + Welzijn Magazine.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.